'We kunnen nog veel beter'; NEC na zege op FC Utrecht in kopgroep

ROTTERDAM, 5 OKT. NEC is voorlopig de grote verrassing van de competitie in de eredivisie. De ploeg van trainer Jim Calderwood heeft na de uitzege bij FC Utrecht (3-2) net zo veel punten als Ajax en speelde ook nog een wedstrijd minder dan de landskampioen. Relatief staat NEC zelfs op de gedeelde tweede plaats. Toch was Calderwood gistermiddag niet tevreden met het spel van zijn ploeg. “We kunnen veel beter voetballen dan we hier hebben laten zien”, zei de kleine Schot.

Tegenstander Utrecht leek aanvankelijk de verrassing van het seizoen te worden. Het won de eerste drie competitieduels, maar staat nu gewoon weer in de middenmoot. Tegen NEC verloor Utrecht de tweede thuiswedstrijd op rij. Trainer Mark Wotte vond wel dat zijn ploeg veel beter speelde dan een week eerder tegen FC Twente. De thuisploeg perste er bij een 3-0 achterstand nog een bewonderenswaardig slotoffensief uit.

Het leverde in vijf minuten tijd twee treffers op, van invallers Henny van Schoonhoven - van oorsprong een verdediger - en Dirk Kuyt. De gelijkmaker zat er echter niet meer in voor Utrecht. “Het zal ons niet meer gebeuren dat een ploeg ons hier de les leest. Wij willen voortaan de baas zijn in de Galgenwaard”, sprak Wotte na afloop stoere taal. “Eigenlijk waren we geen moment in de wedstrijd”, bekende zijn collega Calderwood, die wel met de punten naar huis ging.

NEC heeft even veel verliespunten als de nummers twee Vitesse en FC Twente. Vitesse had gelijk met koploper Feyenoord kunnen komen, maar kwam in Doetinchem niet verder dan 0-0 tegen De Graafschap. De Arnhemse ploeg was minder fel dan de thuisclub. “We kunnen niet alle wedstrijden goed spelen. Dus moeten we soms vechten”, aldus Vitesse-trainer Artur Jorge. Na de pauze vond de Portugees het wat dat betreft beter gaan. “Toen waren we meer een team.”

Vitesse was slechts twee keer dicht bij een doelpunt. Robert Fuchs haalde in de eerste helft een inzet van ploeggenoot Olaf Lindenbergh van de doellijn. Na een uur kopte Dejan Curovic in kansrijke positie de bal voorlangs. Vitesse had gezien het spelbeeld de zege niet verdiend. Bij de bezoekers ontbraken de geschorste Michel Kreek en de geblesseeerde Orlando Trustfull, alsmede topscorer Nikos Machlas die na het Europa-Cupduel tegen AEK in Griekenland is achtergebleven om te herstellen van een lichte blessure.

Vitesse raakte tegen De Graafschap ook Marko Perovic en Marc van Hintum kwijt. De debutant in de Nederlands-elftalselectie viel kort na rust uit met een enkelblessure. Onderzoek wees uit dat de verdediger over een paar dagen weer fit kan zijn, zodat hij zich toch bij Oranje kan melden.

In tegenstelling tot Vitesse en Willem II (2-1 verlies thuis tegen Roda) won Heerenveen in het weekeinde na een Europees optreden wel zijn wedstrijd. Dat ging zeer moeizaam. NAC werd met 2-1 verslagen. De winnende treffer kwam vlak voor tijd uit een strafschop die door de bezoekers fel werd aangevochten. NAC-verdediger Erwin van de Looi trok spits Dennis de Nooijer licht aan het shirt en arbiter De Graaf wees naar de stip. Hij gaf bovendien Van der Looi geel. Radoslav Samardzic maakte daarna zijn tweede treffer.

Tot overmaat van ramp kreeg Van der Looi in blessuretijd ook nog een tweede gele kaart. “Dit is heel frustrerend”, mokte NAC-trainer Herbert Neumann. “Vorig jaar zijn we hier ook al om zeep geholpen door de scheidsrechter. Toen kregen we ook een rode kaart en strafschop tegen.” Collega Foppe de Haan wilde niet discussiëren over de strafschop. “We hebben karakter getoond, dat is de winst.” Heerenveen staat vierde, met drie punten achterstand op Feyenoord.

PSV, tiende, kwam na drie nederlagen op rij eindelijk weer eens tot winst. Fortuna Sittard werd met 2-0 verslagen. De geenszins overtuigende overwinning kwam net op tijd. Het zorgde voor enige rust in Eindhoven. PSV mag nu twee weken bijkomen, pas op 18 oktober is NEC de volgende tegenstander. Een vrije trap van Luc Nilis, vlak voor rust, zette de thuisclub zaterdagavond op het goede spoor. Voor die tijd ploeterde PSV voort en had Fortuna het beste van het spel. Na rust speelde PSV iets minder slecht. Dat kwam mede door de snelle treffer van Ruud van Nistelrooij, die doelman Van Zwam verraste met een hoog schot: 2-0.

Onderaan de eredivisie verloor RKC op eigen veld met 3-2 van AZ en behoudt drie punten achterstand op de nummers zestien en zeventien, Fortuna en Cambuur.