Vendex verhoogt bod op concern KBB

ROTTERDAM, 5 OKT. Vendex (V&D warenhuizen) verhoogt zijn bestaande vriendschappelijk bod op het detailhandelsconcern KBB (Bijenkorf, Hema, Praxis) met 22,50 gulden naar 167,50 gulden per aandeel. Tegelijkertijd is de sluimerende bescherming bij KBB tegen een concurrerend bod geactiveerd. De KBB-bevriende stichting die deze bescherming vormgeeft, vindt dat van de kant van WE International (eigenaar van Hij en Zij) een vijandige overname dreigt.

KBB (ruim 23.000 werknemers, 5,9 miljard gulden omzet) en Vendex hebben hun acties vanochtend bekendgemaakt. De besturen van de twee bedrijven bevelen de verhoogde bieding “ten zeerste” aan, terwijl de centrale ondernemingsraden van de twee concerns positief hebben geadviseerd, aldus Vendex. In reactie op het nieuws steeg de koers van de aandelen KBB vanochtend met 9,50 gulden naar 161,50 gulden, terwijl de Vendex-aandelen 1,30 gulden verloren op een niveau van 69,20 gulden.

Vendex argumenteert het hogere bod ter waarde van 2 miljard gulden met de stelling dat de situatie bij KBB sinds februari is gewijzigd. “Mede door de in gang gezette herstructurering hebben de resultaten zich in de eerste helft van het lopende boekjaar sterker hersteld dan verwacht.” Het nieuwe bod, deels in aandelen van Vendex, is 2,50 gulden meer dan de hoogste indicatie (160 à 165 gulden) die WE vorige week zelf op tafel legde. WE kocht toen onverwachts ook ruim 6 procent van de KBB-aandelen en kondigde een voornemen tot een vriendschappelijk bod aan. KBB bereikte in februari al overeenstemming over een bod van Vendex van 145 gulden.

De geactiveerde bescherming van KBB heeft de vorm van 11.432.834 preferente aandelen KBB die bij een bevriende stichting zijn geplaatst. Dit aantal is gelijk aan het bij beleggers uitstaande aantal gewone aandelen. Door de plaatsing kan geen enkele vijandige bieder met de meerderheid van de gewone aandelen nog de zeggenschap krijgen bij KBB. Directeur drs. P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vindt de bescherming “prematuur en eigenlijk onjuist”. De verhoging van het bod gaat gepaard met een wijziging van de inhoud. Vendex deed een volledig contant bod. Dat wordt nu veranderd in 127,50 gulden contant per KBB-aandeel plus 40 gulden, naar keuze van Vendex, deels in aandelen van Vendex en deels in contanten. Vendex kiest nu voor volledige betaling in eigen aandelen. Het aantal aandelen dat beleggers krijgen wordt vastgesteld aan de hand van de gemiddelde koers van Vendex in de vijf dagen voorafgaand aan de sluiting van de aanmeldingstermijn van het bod. De aandelen Vendex moeten dan ten minste 10 dagen zijn verhandeld in hun nieuwe gedaante, als een puur detailhandelsbedrijf, waarvan de supermarkten zijn afgestoten aan De Boer Unigro.