Van Generale Bank Prijs; Grote namen gepasseerd door jury

AMSTERDAM, 5 OKT. De zes nominaties voor de Generale Bank Literatuurprijs van dit jaar zijn voornamelijk toegekend aan minder bekende schrijvers.

Juryvoorzitter Jan Hoet maakte de namen van de genomineerden gistermiddag bekend in het televisieprogramma De Plantage. Van de genomineerden is alleen Willem Brakman met Ante Diluvium een vertrouwde literaire naam. Op de longlist kwam hij nog met twee titels voor.

De andere vijf genomineerde boeken zijn de roman Over het water van H.M. van den Brink (in het dagelijks leven hoofdredacteur van de VPRO-televisie), het essayistische Steden van Stefan Hertmans, de debuutroman Zwart glas van Frank Bleker en Ruud Elmendorp, De verbeelding van Herman Franke en De gigolo van Frans Denissen, een biografisch boek over de Belgische schrijver André Baillon van wie hij eerder werk heeft vertaald.

De winnaar van de prijs van 100.000 gulden, die eerder de AKO Literatuurprijs heette, wordt bekendgemaakt op zondagmiddag 25 oktober, eveneens in De Plantage. Vorig jaar ging de Generale Bank Literatuurprijs naar Onder het plaveisel het moeras van A.F.Th. van der Heijden, die toen pas op het laatste moment in de tv-uitzending verscheen om te worden gehuldigd.

Jan Hoet, directeur van het Stedelijk Museum voor Aktuele Kunst (Smak) in Gent, zei dat de jury zonder veel problemen en 'zonder strategie of tactiek' tot de keuze voor de laatste zes was gekomen. Ook de in juli bekendgemaakte longlist, uit de 292 ingezonden boeken gekozen, was naar zijn zeggen in opperste harmonie samengesteld. Hoet beaamde dat de jury de voorkeur had gegeven aan minder bekende auteurs en diverse grote namen had gepasseerd. Ook liet hij zich ontvallen dat hij 'bijvoorbeeld van Lydia Rood' slechts twee pagina's had gelezen.

De jury bestaat verder uit Willem Otterspeer, biograaf, Janet Luis, recensent van NRC Handelsblad, Henk Pröpper, directeur van het Institut Néerlandais, Mark Schaevers, criticus van de Standaard der Letteren en Bart Vervaeck, criticus van De Morgen.