THE ECONOMIST

“Dat Duitsland nog maar lange tijd saai moge blijven,” wenst The Economist de Bondsrepubliek toe nu Gerhard Schröder de verkiezingen heeft gewonnen. Maar het weekblad is er allerminst van overtuigd dat die wens zal uitkomen, zolang de nieuwe kanselier niet heeft afgerekend met de 'dwaze' opvattingen die zowel binnen de rangen van zijn beoogde coalitiepartner de Grünen heersen, als binnen zijn eigen SPD.

Vooral met zijn partijgenoot Oskar Lafontaine kan Schröder het de komende tijd aan de stok krijgen, meent het weekblad. Want Lafontaine - die hoogstwaarschijnlijk de nieuwe minister van Financiën wordt en nog altijd kan rekenen op een brede machtsbasis binnen de SPD - lijkt niet van plan zijn verzet tegen de aangekondigde hervormingsplannen van Schröder op te geven.

Toch krijgt de vooralsnog 'vage' Schröder het voordeel van de twijfel van The Economist, want Duitsland was hoognodig aan verandering toe. En ook Europa hoeft zich geen zorgen te maken. Was voor Helmut Kohl de integratie van Duitsland in Europa een historische noodzaak, voor Schröder zal het niet minder belangrijk zijn, ook al zullen zijn motieven daartoe in hoofdzaak van economische aard zijn en kan de as Bonn-Parijs nog wel een litertje smeerolie gebruiken.