Siemerink na toernooizege weer in top-15

ROTTERDAM, 5 OKT. Jan Siemerink heeft gisteren de vierde toernooizege in zijn loopbaan behaald. De 28-jarige linkshander versloeg in de finale van Toulouse de als eerste geplaatste Brit Greg Rusedski in 62 minuten en twee sets, 6-4 en 6-4. Na de tweede toernooiwinst dit jaar evenaarde Siemerink zijn beste klassering (15) ooit op de wereldranglijst. Eind vorig jaar was de servicevolleyspecialist zelfs uit de top-100 gevallen.

Rusedski was vooral verrast door de goede returns van Siemerink. “Dat was de sleutel voor mijn overwinning”, zei de pupil van Tjerk Bogstra. “Hij serveerde hard maar ik had er toch goed het oog in. Hij las mijn opslag veel minder goed.” Siemerink bereikte de finale door zaterdag in de halve eindstrijd de Zweed Johansson, die hij in Rotterdam in de finale versloeg, in drie sets uit te schakelen. “Die 7-5 in de derde was heel close. Ik had een beetje mazzel.”

Voor de eerste keer sinds hij prof werd in 1989, veroverde Siemerink twee titels in één jaar. “Alweer een doorbraak”, merkte hij droogjes op. Eerder drong hij op Wimbledon voor de eerste keer door tot de laatste acht op een grandslamtoernooi. In het dubbelspel verloor hij met Paul Haarhuis in de finale van de Fransen Delaitre en Santoro, 6-2 en 6-4. In het graveltoernooi van Palma de Mallorca versloeg de Braziliaan Kuerten de als eerste geplaatste Spanjaard Carlos Moya in de finale, 6-7, 6-2 en 6-3.

In München was het betaaldag. Marcelo Rios nam 2,6 miljoen gulden mee naar Chili, Venus Williams 1,6 miljoen naar Florida. Beide tennissers hadden voor dat vermogen drie partijtjes op de Grand Slam Cup in winst omgezet. Rios twijfelde een week geleden nog of hij wel naar de Olympiahalle in München zou reizen. De peesontsteking aan zijn linkerelleboog speelde weer op en hij had last van zijn rug. Uiteindelijk besloot hij in München toch te starten. Niet om de dollars maar om zijn pijngrens te verkennen.

Die bleek alleszins mee te vallen. Rios verbeet in de finale tegen Agassi de pijn en won in een vijfsetter van bijna drie uur, 6-4, 2-6, 7-6, 5-7 en 6-3. “Ik ben trots op mijzelf”, bekende de Chileen, de nummer drie van de wereld. “Ik heb karakter getoond.” Venus Williams was de beste van het achttal vrouwen. De 18-jarige Amerikaanse was in de eindstrijd na 1 uur en 34 minuten klaar met de Zwitserse Patty Schnyder, 6-2, 3-6 en 6-2. (ANP)