Shahbaz leidt Oranje Zwart naar kop van hoofdklasse

ROTTERDAM, 5 OKT. Na vijf speelronden heeft Oranje Zwart de leiding in de Nederlandse hockeycompetitie overgenomen van HDM. In een rechtstreeks duel won de ploeg uit Eindhoven gisteren met 4-3 van de Hagenaars, die in de eerste helft een 2-0 voorsprong uit handen gaven. Het laatste doelpunt van Oranje Zwart kwam op naam van Shahbaz Ahmad. Ondanks een hamstringblessure was de Pakistaanse balvirtuoos een van de smaakmakers.

In navolging van HDM moest ook landskampioen Den Bosch de eerste nederlaag van het seizoen incasseren. Op eigen veld verloor de ploeg van coach Toon Siepman gisteren met 3-2 van Bloemendaal. Net als een week eerder scoorde international Jaap-Derk Buma, deze zomer overgekomen van HCKZ, twee keer voor Bloemendaal, dat weer kan beschikken over de herstelde international Eric Jazet. Topscorer Piet-Hein Geeris van Den Bosch bracht zijn seizoentotaal op tien doelpunten.

Amsterdam leed opnieuw puntverlies. Een week na de nederlaag bij Oranje Zwart (2-4) kwam de ploeg niet verder dan 3-3 tegen stadgenoot Hurley. Amsterdam bezet nu de derde plaats, met evenveel punten (tien) als Bloemendaal, dat één duel minder heeft gespeeld. Oranje Zwart leidt met twaalf punten. Amsterdam en Bloemendaal spelen zondag tegen elkaar.

HGC behield de aansluiting dankzij een 4-0 zege in de Haagse streekderby tegen HCKZ, dat tegen de vierde nederlaag van het seizoen opliep. Bij de ploeg uit Wassenaar maakte de Canadese international Rob Short zijn debuut. Aanvoerder Stephan Veen, maker van het tweede doelpunt, brak anderhalve week geleden zijn vinger.

In de onderste regionen leed nieuwkomer Venlo een pijnlijke nederlaag tegen SCHC: 2-4. “We hebben heel naïef de overwinning gezocht en onze defensie verwaarloosd”, concludeerde aanvoerder Jeroen Bakkers na afloop. Topscorer Oliver Kurtz, vorig seizoen goed voor 43 doelpunten, moest met een zware enkelblessure voortijdig het veld verlaten. Met slechts één punt bezet Venlo na vijf duels de voorlaatste plaats, vóór het puntloze Hattem dat met 6-0 werd verslagen door Kampong.

In de vrouwencompetitie is titelverdediger Den Bosch na vijf speelronden nog de enige ploeg zonder puntverlies. Zaterdag won de ploeg met 5-2 van naaste concurrent Laren, een dag later was het met 3-1 te sterk voor Hurley.