Paus wil meer democratie in Kroatië

SPLIT, 5 OKT.Paus Johannes Paulus II heeft gisteren bij de afsluiting van zijn driedaagse bezoek aan Kroatië opgeroepen tot de opbouw van een “meer democratische” samenleving.

De paus deed zijn oproep in aanwezigheid van de Kroatische leiders, inclusief president Franjo Tudjman, bij zijn afscheid op het vliegveld van Split. “Met de goede wil van iedereen zal het mogelijk zijn het moeilijke proces van de opbouw van een meer democratische samenleving te voltooien”, aldus de paus. “De democratie is niet goedkoop. Het geld waarmee ze wordt verkregen is geslagen uit het edelmetaal van de oprechtheid, de rede, het respect voor de ander, de geest van opoffering en het geduld. Wie denkt haar met een andere muntsoort te kunnen kopen loopt het risico te falen.”

Volgens de paus is het “na lange jaren van dictatuur en vreselijke ervaringen met geweld” voor de volkeren van de Balkan nu nodig “alle pogingen in het werk te stellen om een democratie te vestigen op morele waarden”.

In het bedevaartsoord Marija Bistrica verklaarde de paus zaterdag wijlen kardinaal Alojzije Stepinac, aartsbisschop van Zagreb, zalig. Daarbij verklaarde hij de kardinaal tot “martelaar” van zowel het nationaal-socialisme als het communisme. Stepinac werd na de oorlog door het communistische bewind tot zestien jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens 'collaboratie' met de fascisten en stierf in 1960 in huisarrest.

De paus riep gisteren ook de internationale gemeenschap op het probleem-Kosovo vreedzaam te regelen. Tijdens een mis in Split zei hij tot 300.000 gelovigen: “Ik kan hier de tragedie niet vergeten die zich ontwikkelt in het nabijgelegen Kosovo.” Hij zei te hopen dat “het begrip, wederzijds respect, vergevingsgezindheid en verzoening eindelijk geweld en verwoesting kunnen vervangen” en voegde daaraan toe te hopen dat “de internationale gemeenschap met een groot gevoel voor solidariteit snel hulp kan bieden.”