Oliesector: overleg met producenten

VENETIË, 5 OKT. Oliemaatschappijen en olieproducerende landen moeten meer gaan samenwerken om verdere prijsdalingen tegen te gaan. Deze wens hebben dit weekeinde topmanagers van verscheidene oliemaatschappijen uitgesproken op een ontmoeting in Venetië.

Concrete resultaten heeft het overleg echter niet opgeleverd. De bijeenkomst in Italië vloeide voort uit toenemende zorgen onder de oliemaatschappijen over de dalende olieprijs. De prijs is nu ongeveer 30 procent lager dan begin dit jaar.

De bijeenkomst was in een Benedictijns klooster. Volgens één van de deelnemers, Franco Bernabe van het Italiaanse concern Eni, zijn er voor de oliemaatschappijen kansen voor samenwerking omdat de olierijke landen steeds meer hun olie-industrie privatiseren.

Vorige week werd bekend dat Saudi-Arabië toenadering heeft gezocht tot de grote Amerikaanse oliemaatschappijen. De grootste olieproducent ter wereld heeft interesse in samenwerking voor de ontwikkeling van de olievelden. Eerder toonden Koeweit en Iran al belangstelling voor westerse maatschappijen.

Om eventuele aantijgingen van kartelvorming in de kiem te smoren was ook een vertegenwoordiger van het Amerikaanse kartelbureau, Lynn R. Coleman, aanwezig. Hij noemde de ontmoeting “interessant, maar overbodig”. Volgens Coleman weten oliemaatschappijen maar al te goed dat ze zich aan de concurrentieregels moeten houden. Shell nam niet aan de ontmoeting deel omdat er volgens een woordvoerder van Shell “in de agenda van onze vertegenwoordiger iets tussen kwam”. Ook British Petroleum en Exxon zouden hebben afgezegd. Opec was vertegenwoordigd door secretaris-generaal Lukman.