Nieuwe directievoorzitter; R. de Lange topman Philips Nederland

ROTTERDAM, 5 OKT. Philips heeft R. de Lange met ingang van 15 oktober benoemd als voorzitter van de hoofddirectie van de Nederlandse Philips Bedrijven. De Lange volgt J. Post op, die vorige maand om onduidelijke redenen zijn vertrek aankondigde en per 1 oktober is opgestapt.

De Lange is nu nog directievoorzitter van Philips in het Verenigd Koninkrijk. Deze functie combineerde hij met zijn positie als president van Philips Media, het uitgeklede bedrijfsonderdeel van Philips waaronder als belangrijkste activiteit nog NavTech (bestanden voor autonavigatie) ressorteert. De Lange zal zijn functie bij Philips Media, die hij heeft sinds februari 1996, blijven uitoefenen.

De Lange (53) trad in 1970 na een studie rechten in dienst van Philips. Hij werd in 1981 benoemd tot adjunct-directeur sociale zaken en was in die functie belast met het sociaal-economisch beleid van Philips in Nederland. In 1987 vertrok hij naar de lichtdivisie waar hij per januari 1988 werd benoemd tot vice-president en lid van het managementteam. Tussen december 1990 en april 1995 was De Lange president van Philips Lighting Europe. In deze functie was hij verantwoordelijk voor de marketing- en verkoopactiviteiten van de lichtgroep in Europa.

Onder de Nederlandse Philips Bedrijven, waarover De Lange de leiding krijgt, ressorteren alle fabrieken en bedrijven van Philips in Nederland. In totaal werken daar 42.500 mensen. Philips behaalde over de eerste zes maanden van dit jaar in Nederland een omzet van 1,7 miljard gulden. Gecorrigeerd voor de invloed van consolidatie en valutaschommelingen betekende dit een toename van 28 procent (nominaal nam de omzet toe met 19 procent).

Kort na het vertrek van De Lange's voorganger Post melde het weekblad Vrij Nederland vorige week dat B. Knapen, directeur corperate communications en public relations van Philips eveneens overweegt te vertrekken. Knapen is voormalig hoofdredacteur van NRC Handelsblad. Hij zou slecht hebben kunnen wennen aan de managementcultuur van de onderneming. Knapen bevestigde tegenover het weekblad dat hij in gesprek is met Philips, maar wil die discussie niet in de media voeren. Philips was vanmorgen niet voor commentaar bereikbaar. Het bedrijf presenteert op 22 oktober cijfers over het derde kwartaal. Dan is onder meer duidelijkheid beloofd over de toekomst van de gezamenlijke onderneming PCC waarin Philips met het Amerikaanse Lucent zaktelefoons produceert. De koers van het aandeel Philips bleef vanmorgen zakken noteerde medio mei nog meer dan 200 gulden. Rond de middag noteerde Philips 86,30, een verlies van 3 procent ten opzichte van vrijdag.