Nieuw bod Vendex tart WE International

Vendex verhoogt zijn bod op KBB, in weerwil van eerdere uitspraken. Een 'voorzorgsaanval' of opnieuw een kruideniersreactie?

ROTTERDAM, 5 OKT. Had Vendex een andere keuze dan het bod op KBB te verhogen? In februari zei voorzitter J. Hessels van de Vendex-hoofddirectie nog dat het concern (V&D warenhuizen, speciaalzaken) geen cent extra zou betalen boven de 145 gulden per aandeel KBB (Bijenkorf, Hema, Praxis) die toen op tafel kwam. Het onverwachte, tentatieve bod van WE International (160 à 165 gulden per aandeel) dwingt Vendex nu toch iets extra's te doen.

Nog voordat de mededingingsautoriteit NMa het (morgen verwachte) fiat heeft gegeven voor de overname van KBB, en nog voordat WE zijn geïndiceerde bod in een formeel bod heeft omgezet, verhoogt Vendex de prijs al.

Het concern kan niet anders. Een meerderheid van KBB's aandeelhouders heeft het oude bod van de hand gewezen. En zonder de beleggers in KBB kan Vendex niets beginnen.

De groep opposanten die een hoger bod wilde bestaat uit verschillende geledingen. De kopgroep, waarvoor de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) als spreekbuis optreedt, verenigt de harde kern. Zij hebben onderling afgesproken en schriftelijk vastgelegd niet in te gaan op het oorspronkelijke bod van 145 gulden per aandeel. Deze kerngroep vertegenwoordigt ruim 20 procent van het KBB-aandelenkapitaal.

Dan is er nog een groep 'meelopers' van 20 procent, meest professionele beleggers die zich wel bij de VEB hebben gemeld, maar niets hebben getekend. Daarnaast staat het Philips Pensioenfonds dat een belang heeft van een procent of zes. De vierde partij die afgelopen week op het toneel verscheen is WE International, die ruim 6 procent van de KBB-aandelen bezit.

Met een meerderheid tegen het bod en een concurrent in het strijdperk heeft Vendex zijn bod met 22,50 gulden verhoogd naar 167,50 gulden. Nieuw is dat naast contanten (127,50 gulden) ook een deel (40 gulden) in aandelen van de nieuwe Vendex detailhandelsgroep zal worden betaald. Deze groep bundelt de bedrijven die overblijven na afsplitsing van Vendex-dienstengroep Vedior en van de supermarkten (in een fusie met De Boer Unigro).

Het aantal nieuwe Vendex-aandelen dat de KBB-belegger voor deze veertig gulden krijgt is nog onzeker. Dat zal worden vastgesteld op basis van de gemiddelde beurskoers gedurende de laatste vijf dagen voor het aflopen van het bod. De Vendex-effecten ter waarde van veertig gulden “blijven een onzekere factor”, zei directeur drs. P. de Vries van de VEB vanochtend. “Ik heb in het Vendex-persbericht niets gelezen over een koersgarantie voor de aandelen. Als iedereen na het bod zijn aandelen kwijt wil, kan ik mij enige koersdruk voorstellen. Guldens zijn harder dan aandelen.”

De hoogte van het bod duidt opnieuw op een kruideniersreactie, precies het manco van het oorspronkelijke bod. Het is geen overrompelend (knock out) bod, dat Vendex bij voorbaat tot winnaar bestempelt. Daardoor stijgt de kans dat niet de prijs de doorslag geeft, maar de houdbaarheid (bij de rechter) van de geactiveerde juridische bescherming van KBB tegen een bieder (WE International) die de directie niet welgevallig is.

Het nieuwe bod ligt een knaak boven de geïndiceerde prijs van WE. Dat tart eigenaar R. de Waal en diens financiers (Rabobank en participatiedochter Gilde) daar met een contant extraatje nog weer iets boven te gaan zitten. Een verhoging tot 168,50 gulden kost WE 'maar' 42 miljoen gulden meer, nog geen twee procent op een bod van meer dan 2 miljard gulden.

    • Menno Tamminga