Nederland in G22

WASHINGTON, 5 OKT. Nederland mag toch meedoen aan het overleg van de zogenoemde G22, die bestaat uit de groep van zeven industrielanden (G7) en vijftien opkomende economieën (waaronder Brazilië, India en China).

De G22 was eerder dit jaar op initiatief van de Verenigde Staten gevormd als forum om te overleggen over bestrijding en preventie van financiële crises in de wereld. De G22 zal hierover deze week een rapport publiceren.

Minister Zalm (Financiën) had zich er in een brief bij zijn Amerikaanse collega Rubin over beklaagd dat Nederland, en ook België, Zwitserland en Zweden, niet voor de G22 waren uitgenodigd. Volgens Zalm was het niet uitnodigen van Nederland onjuist, omdat het grote financiële bijdragen levert aan de internationale financiële instellingen.

Zalm uitte zijn bezwaren gisteren opnieuw in het beleidsbepalende Interim Comité van het IMF. Hij kreeg steun van onder meer Duitsland en Italië. Rubin liet vervolgens weten de Nederlandse bezwaren te kunnen begrijpen. Hij nodigde Nederland, België, Zweden en Zwitserland daarop alsnog uit. De G22 heeft vandaag een bijeenkomst met president Clinton.

Nederland heeft zich steeds op het standpunt gesteld dat de G22 een eenmalig karakter moest hebben. Maar nu de Groep over zulke belangrijke zaken spreekt als verbetering van het internationale financiële stelsel, moet Nederland er volgens Zalm toch bij zijn.