Moslims eisen hoofd Bengaalse schrijfster

NEW DELHI, 5 OKT. De omstreden Bengaalse schrijfster Taslima Nasrin, die vier jaar geleden Bangladesh ontvluchtte, heeft met haar onverwachte terugkeer opnieuw veel opschudding veroorzaakt. Gisteren braken in de hoofdstad Dhaka rellen uit bij een demonstratie van radicale moslims die het hoofd van de 35-jarige Nasrin eisen.

De feministische schrijfster was gedwongen Bangladesh te verlaten nadat zij zich kritisch had uitgelaten over de islam. Nasrin had tegen het Indiase dagblad The Statesman gezegd dat de koran “grondig moet worden herzien”. Later ontkende zij dat te hebben gezegd. Verder heeft ze in haar boek Lajja (Schaamte) moslims beschuldigd van geweld tegen de hindoeminderheid in Bangladesh in 1992. In dat werk verdedigde ze ook seks buiten het huwelijk.

Fundamentalistische moslims loofden een beloning uit voor degene die haar zou doden. Nasrin vluchtte naar Zweden en ze woonde sindsdien in Duitsland en de Verenigde Staten. De toenmalige regering liet haar opgelucht vertrekken. Drie weken geleden keerde Nasrin echter in het diepste geheim terug naar Bangladesh om haar doodzieke moeder te bezoeken. Toen uitlekte dat zij in haar vaderland was teruggekeerd, werd in Dhaka bijna dagelijks gedemonstreerd en liepen de sentimenten opnieuw hoog op. Gisteren probeerden de demonstranten het ministerie van Binnenlandse Zaken te bestormen, maar ze werden tegengehouden door de politie.

De regering van Sheikh Hasina Wajed wordt ervan beschuldigd de schrijfster te beschermen. Een arrestatiebevel tegen haar is nog steeds van kracht. Het islamitische Bangladesh kent geen wet tegen godslastering, maar nog wel een stokoude Britse wet die het beledigen van religies verbiedt. De maximale straf daarop is twee jaar cel.

Nasrin heeft langs verschillende wegen de buitenwereld gevraagd haar bij te staan in haar precaire situatie. In een brief aan de Franse krant Le Monde, onder de kop 'Help!', schreef zij vorige week: “In deze wanhopige situatie heb ik bescherming nodig.”

Een leider van de radicale islamitische groepering Oikkyo Jote, Maulana Fazlul Huq Amini, riep de menigte in Dhaka gisteren op Nasrin “op te hangen”. “Deze regering kan haar niet beschermen”, zei Amini. “De regering zal instorten en zij (Nasrin, red.) zal worden geëxecuteerd.”

In het overwegend islamitische Bangladesh vormen radicale moslims een kleine minderheid.