Kinderboeken voor scholen

DEN HAAG, 5 OKT. Zo'n 500 achterstandsscholen in de vier grote steden krijgen de tien kinderboeken die dit jaar bekroond zijn met een gouden of zilveren griffel of penseel gratis in huis. Het is een cadeautje van staatssecretaris Van der Ploeg (OCW). Hij maakte de geste (kosten: 1,5 ton) zondag bekend tijdens de uitreiking van de jaarlijkse prijzen.

Van der Ploeg denkt dat de boeken kunnen helpen de kinderen vaker aan het lezen te krijgen. Veel pupillen op de achterstandsscholen zijn dat volgens hem van huis uit niet gewend. De Gouden Griffel is dit jaar voor Zwart als inkt van Wim Hofman. De Gouden Penseel, voor het best geïllustreerde boek, ging naar Wezen van Woesteland van Margriet Heymans. De prijzen, die gisteren in de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam werden uitgereikt, zijn een initiatief van de stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek (CNPB).