ING en Aegon remmen dalende beursindex AEX

AMSTERDAM, 5 OKT. Koersstijgingen van ING en Aegon hebben de Amsterdamse effectenbeurs behoed voor opnieuw een fors verlies. De koers van bankverzekeraar ING stond vanochtend 4 procent (2,80 gulden) hoger op 72,60 gulden. Verzekeraar Aegon, eveneens een zwaargewicht in de graadmeter van de beurstemming, klom 4,3 procent (5,80 gulden) naar 141,40 gulden.

De AEX-index viel aanvankelijk met 22 punten maar herstelde zich dankzij deze financiële waarden. Koopjesjagers stapten in de markt, toen ze zagen dat het verlies op het Damrak niet groter zou worden. De graadmeter steeg daarop met een winst van ruim zes punten naar 855 punten. Vroeg in de middag noteerde de index een verlies van 2,27 punten, op 846,32 punten.

De vraag naar aandelen nam toe onder invloed van beurzen in omringende landen die zich in de loop van de ochtend ook herstelden van een lichte terugval.

De koersval in de eerste handelsminuten op het Damrak werd onder meer veroorzaakt door ABN Amro. De bank, die vrijdag nabeurs een winstwaarschuwing gaf, opende ruim 7 procent lager met een verlies van 2,10 gulden. Halverwege de dag was het verlies beperkt tot 'slechts' zeven dubbeltjes op 28 gulden.

Behalve op het negatieve bericht van ABN Amro reageerde de beurs teleurgesteld op het uitblijven van internationale maatregelen door de zeven belangrijkste industrielanden (G7) om de wereldwijde financiële crisis aan te pakken. KBB profiteerde van het verhoogde bod van Vendex. Het aandeel in het Bijenkorf-concern steeg met 6,25 procent naar 161,50 gulden. Het bod van Vendex ligt nu op 167,50 per aandeel. Vendex zelf verloor negentig cent op 69,60 gulden.

Grote verliezen waren er voor TNT Post Groep, VNU en Vedior, Het postbedrijf daalde 7,2 procent naar 39,80 gulden, evenals de uitgever die daarmee uitkwam op 63,20 gulden. Uitzendbedrijf Vedior verloor 7 procent op 33,50 gulden. Een stevig verlies was er ook voor branchegenoot Randstad. Het uitzendconcern daalde 4 procent op 84 gulden. Onder de middelgrote Midkapfondsen was aannemer NBM Amstelland de grote verliezer. Deze koers kelderde 8,4 procent (3,50 gulden) naar 38 gulden.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio is vanochtend fors omlaaggegaan als gevolg van het uitblijven van concrete economische maatregelen van de G7. De Nikkei-index zakte met 275,57 punten naar 12.948,12 punten.

De daling van 2,1 procent zette de index op het diepste punt in dertien jaar. Voor het eerst sinds januari 1986 sloot de beurs onder de barrière van 13.000 punten.