IMF-comité stelt voorwaarden aan noodfonds Clinton

WASHINGTON, 5 OKT. De lidstaten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben voorzichtig positief gereageerd op een Amerikaans voorstel voor een noodfonds ter ondersteuning van landen die met 'besmetting' door de wereldwijde financiële crisis worden bedreigd. Voor Brazilië is een miljardenpakket vrijwel rond. Een Braziliaanse crisis zou de onrust elders verder kunnen aanwakkeren.

Het IMF gaat volgens de slotverklaring van het beleidsbepalende Interim Comité versterking “onderzoeken” van de eigen kredietcapaciteit ten behoeve van bedreigde landen. Eerder had ook de Groep van zeven industrielanden (G7) een dergelijke verklaring aangenomen.

Het noodfonds kan er pas komen indien het Amerikaanse Congres de door de VS toegezegde bijdrage van 18 miljard dollar aan de vergroting van de IMF-reserves vrijgeeft. “We wachten op de stemming in het Congres”, aldus de Britse minister van Financiën, Gordon Brown.

Het noodfonds is bedoeld voor landen die met crisis worden bedreigd ondanks dat zij een goed economisch beleid voeren. Volgens de verklaring van het Interim Comité kan de noodfinanciering niet los worden gezien van de vorig jaar afgesproken verhoging van de reservemiddelen van het IMF met 45 procent (90 miljard dollar). Het Congres heeft tot nu goedkeuring van de Amerikaanse bijdrage van nog 14,5 miljard dollar geblokkeerd, nadat onlangs wel 3,5 miljard dollar werd gefiatteerd.

De verklaring van het Interim Comité, waarin alle 182 lidstaten direct of indirect zijn vertegenwoordigd, vergroot de druk op het Congres. De Amerikaanse minister van Financiën, Robert Rubin, toonde zich gisteren optimistisch dat het Congres nog voor het reces vanaf 10 oktober akkoord gaat, maar waarnemers in Washington hebben nog steeds grote twijfel. Rubin gaf niet aan hoe groot het door de VS voorgestelde noodfonds moet worden. De financiering moet ook komen uit de vorig jaar gefiatteerde zogenoemde Nieuwe Leningenovereenkomst, waarbij 25 landen (o.a. Nederland) het IMF in totaal 46 miljard dollar ter beschikking kunnen stellen. Het Interim Comité is “ernstig bezorgd” over de liquiditeitspositie van het IMF, die krap is door de miljardenkredieten voor de crisislanden.

Daarom wordt een beroep gedaan op alle landen de ratificatie van de vergroting van de IMF-reserves, de zogenoemde quotaverhoging, te versnellen. De Franse minister Strauss-Kahn zei gisteren dat zijn land bereid is vooruitlopend hierop het IMF kredieten te verstrekken.

IMF-staflid Michael Mussa verklaarde gisteren dat er een financieel pakket voor Brazilië komt, waaraan naast het IMF ook andere donoren zullen deelnemen. Het zou volgens ingewijden om circa 30 miljard dollar gaan.

Volgens het Interim Comité is “krachtige actie” vereist van alle landen op een breed scala van terreinen om het vertrouwen van de markten en de economische groei te herstellen. Indien de crisis verergert of de groei vertraagt, moet “op zowel binnenlandse als internationale gronden” extra actie worden ondernomen. In het bijzonder wordt gewezen op het belang van de rol van de industrielanden. In Japan is “snelle en resolute” actie nodig om het banksysteem te versterken, terwijl een krachtiger fiscale stimulans de binnenlandse vraag moet vergroten. China wordt geprezen omdat het door handhaving van de koers van de yuan een “anker” voor de regio heeft geboden.

Het Interim Comité roept de nieuwe Russische regering op maatregelen te nemen om het vertrouwen in de roebel te herstellen en met crediteuren te gaan praten over een oplossing van het schuldenprobleem.

De eenzijdige stopzetting door Moskou van alle schuldbetalingen verergerde de afgelopen weken de internationale financiële onrust. De G7 had Rusland afgelopen weekeinde gewaarschuwd niet zijn toevlucht te nemen tot monetaire financiering.

    • Hans Buddingh'