Hectiek keert terug op Beursplein 5

De optiebeurs heeft vanochtend zonder technische problemen haar nieuwe handelsvloer in het historische pand op Beursplein 5 in gebruik genomen. De oude behuizing aan het Rokin was te klein geworden.

AMSTERDAM, 5 OKT. De hectiek is terug op Beursplein 5. Dit voorjaar verruilde de geautomatiseerde en daardoor geruisloos geworden effectenhandel de 'vloer' voor een hogere verdieping. Vierenhalve maand en een ingrijpende verbouwing later kon vanmorgen de luidruchtige optiehandel de zaal overnemen.

De nieuwe optievloer zou een stuk groter zijn dan de oude locatie aan het Rokin. Daar was vanmorgen weinig van te merken. Doordat Amsterdam Exchanges in de verbouwde ruimte meer monitoren met koersen heeft opgehangen en de personeelsstop voor market makers is opgeheven, bleek de nieuwe optievloer direct weer stampvol met optiehandelaren.

Het afgelopen weekend verhuisden zij hun spullen van het Rokin naar hun nieuwe nissen aan de randen van de optievloer. Het oude optiegebouw, veel te klein geworden voor de uitdijende optiehandel, wordt vermoedelijk verbouwd tot kantoor voor de afdeling Clearing & Depository van beursbedrijf Amsterdam Exchanges (AEX).

De intocht van de optiehandelaren verliep niet geheel probleemloos. Sommigen waren maar net op tijd binnen. Hun toegangspasjes werkten niet bij de bewaakte draaideuren van het beursgebouw. Tien minuten voor aanvang van de handel stonden nog zo'n vijftig handelaren ongeduldig te wachten in het portaal. Als ze niet voor half tien binnen zouden zijn, zouden ze geld verliezen. Het zou immers een spannende dag worden. Niet zozeer door de verhuizing, maar meer omdat het sentiment op de beurs slecht is. ABN Amro had vrijdag nabeurs een winstwaarschuwing gegeven; de beurs zou fors lager openen, zo luidde de verwachting.

AEX-directeur George Möller nam vanochtend de vloer in gebruik door stipt half tien de gong te luiden. Direct daarna barste een oorverdovend geschreeuw los. Deels enthousiast gejuich, deels zakelijke orders.

De AEX-index kelderde direct met twintig punten. Vooral bij de futurepit, waar termijncontracten op onder meer de graadmeter van de effectenbeurs worden verhandeld, ging het er luidruchtig aan toe. “Ze moeten nog wennen aan de nieuwe ruimte”, zegt adjunct-directeur Alan van Griethuysen van de optiebeurs. “In het oude gebouw, dat veel te krap en te warm was, moest je veel harder schreeuwen dan hier.” Het beursbedrijf heeft de wanden van de hal bekleed met geluidsdempend materiaal nadat tijdens een van de testen was gebleken dat de marmeren muren te veel galm veroorzaakte. Van Griethuysen: “Het was eerst net een badkuip.”

Ook de temperatuur is nu onder controle. Op de testdag liep die nog te hoog op. “De airconditioning werkte toen op halve kracht. Nu draait hij op zeventig procent en dat blijkt goed te zijn.”

De honderden splinternieuwe koersmonitoren zijn opgehangen aan vier zware metalen pilonen. Van Griethuysen: “Het ontwerp is geïnspireerd door de optiebeurs van Chicago, maar van Schiphol is ideale constructie afgekeken voor het ophangen van veel monitoren.”

Voor de herkenbaarheid voert de beurs per december kleurige jasjes voor handelaren in, zoals die op buitenlandse beurzen al gebruikelijk zijn. De optiebedrijven mogen hun eigen bedrijfskleuren bepalen. De clubkleuren van Ajax waren het eerst weggegeven. Het oranje van het Nederlands elftal en het zwart-rood van AC Milan zijn ook al geclaimd.