Genderkliniek weigert inspectie toegang

UTRECHT, 5 OKT. Directeur B. van Delen van de Genderkliniek in Utrecht weigert toegang te verlenen aan de inspectie voor de gezondheidszorg. De inspectie zou de kliniek vanmiddag bezoeken, maar heeft daar na de weigering van afgezien. Wel zal de inspectie de kliniek binnenkort onaangekondigd bezoeken, “eventueel onder begeleiding van de politie”.

Minister Borst (Volksgezondheid) heeft geëist dat de kliniek, waar ouders voorafgaand aan de conceptie het geslacht van hun kind kunnen bepalen, per 1 oktober zijn deuren sluit omdat er sprake zou zijn van ongewenst medisch handelen.

Directeur Van Delen dacht aan sluiting te kunnen ontkomen door de kliniek op te delen in drie juridisch onafhankelijke eenheden: een voorlichtingsbureau, een laboratorium waar de spermascheiding plaatsvindt en onafhankelijke artsen die de inseminaties van het voorkeursperma verzorgen. De spermaselectie zal volgens Van Delen plaatsvinden in laboratoria in België, Groot Brittannië en Amerika. Maar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft Van Delen vorige week per brief laten weten dat het geen verschil maakt waar de onderdelen van de behandeling worden uitgevoerd.

Van Delen noemt de brief “een onsamenhangend geheel”. “De minister gokt erop dat we bang worden. Ze kan niks zeggen over wat wij in het buitenland doen. Wij houden ons gewoon aan de regels.” Ten antwoord heeft hij de inspectie een fax gestuurd met de mededeling dat de Genderkliniek is opgeheven. De behandeling is volgens Van Delen echter niet per 1 oktober stopgezet.

Op advies van zijn advocaten weigert Van Delen de inspectie toe te laten tot zijn kliniek. “We zijn niet-medisch, we hoeven dus niets bekend te maken aan de inspectie. En denkt de minister er anders over, dan gaat ze maar naar de rechter.” Van Delen zegt wel bereid te zijn tot een gesprek.

De inspectie vindt dit niet genoeg. “We willen in elk geval ook een kijkje nemen in de kliniek,” aldus een woordvoerder.

    • Ellen de Bruin