Gelderland: Rijn samen met Duitsland beheren

HEEREWAARDEN, 5 OKT. De provincie Gelderland is bereid Europees geld voor het beheer van de grote rivieren door te sluizen naar Duitsland, zodat daar aandacht kan worden gegeven aan verbreding van het stroomgebied en het opheffen van obstakels.

Dat heeft de Gelderse gedeputeerde De Bondt vanmorgen gezegd aan het begin van het werkbezoek van prins Willem-Alexander aan de provincie. Volgens De Bondt hebben bijna-overstromingen geleerd dat in alle landen maatregelen nodig zijn om te hoog water te voorkomen.

“Dat moeten de Rijnstaten gezamenlijk betalen. Gelderland zou met de bestaande stuurgroep Deltaplan Grote Rivieren de coördinerende rol op zich willen nemen”, zo opperde de gedeputeerde.

Kroonprins Willem-Alexander trekt vandaag door Gelderland om verschillende aspecten van het waterbeheer in de provincie te bekijken. In Dreumel onthult de kroonprins ook een kunstwerk, ter herinnering aan de versnelde dijkverzwaring die nodig was na het hoge water in 1995. Hij besluit de dag met een visite aan commissaris van de koningin Kamminga.