Geen banenverlies ABN Amro

WASHINGTON, 5 OKT. De recente winstwaarschuwing is voor ABN Amro geen aanleiding banen te laten verdwijnen. Volgens bestuursvoorzitter J. Kalff zijn er op dit punt “helemaal geen plannen op enige schaal iets te veranderen.” Hij deed zijn uitlatingen afgelopen weekeinde in Washington, waar hij verblijft in verband met de jaarvergadering van IMF en Wereldbank.

Concurrent ING Groep maakte vorige week na een winstwaarschuwing bekend dat 1.200 banen bij ING Barings zullen verdwijnen. “U hoeft niet aan te nemen dat wat voor ING opgaat ook voor ons geldt”, aldus Kalff.

ABN Amro maakte afgelopen vrijdag bekend dat de winst dit jaar gelijk zal blijven. Eerder was nog uitgegaan van een winststijging.

Kalff noemde afgelopen zaterdag de “toegenomen volatiliteit” (sterke beweeglijkheid) op de financiële markten als belangrijkste factor die heeft bijgedragen aan de verlaagde winstverwachting. Hij noemde in dit verband derivatenposities, waarop de volatiliteit van rente en valutakoersen van grote invloed is. Ook de renteverwachtingen waren volgens Kalff reden tot een lagere winstverwachting.

Kalff: “Wat kan er niet gebeuren op de beurzen? Dat heeft onmiddellijk invloed op je handelsvoorraden. Die zijn weliswaar niet groot, maar die zijn er; in aandelen, in obligaties, in schulden van emerging markets. En dat moet je meteen bijstellen.” De topman van ABN Amro sprak overigens van een “volkomen overreactie” op de beurzen. “En dat is het gevolg van de volatiliteit. Men trekt zich gewoon terug.”

Volgens Kalff heeft de huidige financiële onrust geen gevolgen voor de overname van de Braziliaanse Banco Real. De kosten van de totale overname kunnen volgens Kalff door de lagere beurskoersen zelfs iets lager uitvallen. De in juli aangekondigde overname van een controlerend belang in Banco Real voor 2,1 miljard gulden in inmiddels vrijwel afgerond. Maar ABN Amro wil ook nog de resterende aandelen (die met stemrecht en die zonder stemrecht) kopen.

“De rest zal nu wat minder kosten”, aldus Kalff. Volgens hem zal ABN Amro nog “enkele honderden miljoenen” op tafel moeten leggen. Kalff prees het economisch beleid van de Braziliaanse president Cardoso en minister van Financiën Malan.