DIE ZEIT

Wat een verschil met Parijs waar in 1981 links massaal de straat opstroomde na de verkiezingsoverwinning van Mitterrand - in Bonn werd weliswaar feestgevierd door aangangers van de SPD, Grünen en de PDS, maar het haalde het niet bij Parijs. En dat terwijl de uitdagingen groot zijn: een nieuwe munt, een nieuwe hoofdstad en straks een nieuwe eeuw. Waarom klinkt er zo weinig gejubel, vraagt Die Zeit zich af in een van de vele artikelen, die gewijd zijn aan de politiek situatie in Duitsland na de verkiezingen van vorige week zondag. Over de machtswisseling bestaat weliswaar genoegdoening maar de overheersende stemming is die van gelatenheid. En van scepsis, maar dat mag, aldus het weekblad. Komt met Schröder de Schwung erin? Zal onder hem de werkloosheid dalen? Arbeidsplaatsen worden nauwelijks achter het glas van de kanselarij gecreëerd. Schröder moet de vakbonden overtuigen, de ondernemers voor zich winnen en rap stappen nemen teneinde afslanking van de overheid te bewerkstelligen. Een korte mars door de instituties voor iedereen die een bedrijf wil beginnen of arbeidsplaatsen wil scheppen: dàt is het ware begin van een nieuwe tijd.