Chaos na concert in feesthal Rotterdam

ROTTERDAM, 5 OKT. Een Marokkaans feest met een concert van de bekende Algerijnse zanger Cheb Khaled in de Rotterdamse Energiehal dat door zevenduizend mensen werd bijgewoond, is gisteren geëindigd in chaos en vechtpartijen met de politie. Drie politieagenten werden gewond, evenals drie bezoekers die in het Sint Franciscus-ziekenhuis behandeld moesten worden.

Omstreeks kwart over negen ontstond volgens een woordvoerder van de Rotterdamse politie onrust toen concertgangers bij de garderobe ontdekten dat hun jassen verdwenen waren. Toen de onenigheden uiliepen op chaos besloot de politie een eind te maken aan het concert en de enorme hal te ontruimen. Ondanks de inzet van agenten met honden kostte dat de grootste moeite.

Bij de toegang van de Energiehal ontstond omstreeks half elf een massale vechtpartij tussen enkele honderden bezoekers en de politie die met stenen werd bekogeld. Twee vrouwelijke agenten kregen traangas in hun gezicht gespoten. Uiteindelijk zette de politie honderd man, met wapenstok en honden, in om de menigte te verdrijven.

De brandweer moest een klein brandje blussen dat in een kleedkamer was ontstaan. Een politieauto een een autobus van de RET werden beschadigd. De ruiten rond het portiersgebouwtje van de Energiehal werden ingegooid. De bezoekster die twee politievrouwen traangas in het gezicht spoot, is aangehouden en zal worden vervolgd wegens verboden wapenbezit en geweldpleging. Twee andere bezoekers zijn aangehouden wegens vernieling en geweldpleging.

Een woordvoerder van de gemeente kon nog niet zeggen of er nu een ander beleid komt ten aanzien van dit soort feesten. Eerst gaat de gemeente bekijken of de organisatie zich wel aan de voorwaarden in de vergunning heeft gehouden. Ook wordt de evaluatie van de politie afgewacht. “Je moet eerst wel weten wat er gebeurd is, voor je kunt besluiten iets te veranderen”, aldus de gemeente.