Chailly in Londen 'Artist of the Year'

LONDEN, 5 OKT. Riccardo Chailly, de chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest, wordt vanavond in Londen tijdens een gala onderscheiden als 'Artist of the Year' - 'Kunstenaar van het jaar'. Het prestigieuze eerbetoon is afkomstig van het gezaghebbende blad The Gramophone.

Chailly heeft ook zojuist van het Franse grammofoonplatenblad Diapason drie onderscheidingen 'Diapason d'Or' gekregen voor zijn opnamen van Mahlers Vijfde symfonie met het Koninklijk Concertgebouworkest, Zemlinsky's opera Eine florentinische Tragödie en Rossini's opera Il Turco in Italia.

In Londen wordt Chailly ook onderscheiden voor een aantal exceptionele cd's die hij dit jaar bij de platenmaatschappij Decca heeft uitgebracht met onder andere een Gramophone Opera Award voor Il Turco in Italia. Riccardo Chailly (45) is dit seizoen begonnen aan zijn tiende jaar als chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest.

De Engelse onderscheiding betekent ook een belangrijke ondersteuning voor het initiatief van het Concertgebouworkest om voortaan elk jaar drie keer op te treden in Londen. Het Koninklijk Concertgebouworkest geeft daarmee verdere invulling aan het al enige jaren bestaande streven om zich regelmatig te laten horen in de belangrijkste muziekcentra van de wereld. Het orkest, dat zojuist is teruggekeerd van een succesvolle tournee door Zuid- en Midden Amerika, treedt nu elk seizoen op in Wenen, Parijs, Londen, New York, Madrid en Luzern en om het andere jaar op de Salzburger Festspiele.