CANNOLI (2)

Voor het frituren van de benodigde hulzen van flinterdun deeg zijn hulpstukken nodig die worden verkregen door het in stukken zagen van een dikke bamboe stok (zie recept zaterdag 3 oktober).

De bereiding van het benodigde deeg voor deze hulzen werd eveneens in die aflevering behandeld. Het frituren van de deeghulzen kan ruim van te voren worden gedaan. De benodigde amandelolie voor het invetten van het deeg en de stukken bamboe zijn verkrijgbaar in natuurvoedings- en tropische winkels. Bij gebrek aan die heerlijke amandelolie kan desnoods zonnebloemolie worden gebruikt. Bereiding: Rol het deeg flinterdun uit tot een ronde lap van circa 36 cm doorsnede. Steek er met een kopje 9 deegcirkels uit met een doorsnede van 10 cm. Bestrijk het oppervlak van de deegcirkels dun met amandelolie. Wrijf de stukken bamboe rondom dun met olie in. Trek telkens met beide handen een deegcirkel voorzichtig tot een ovaal lapje en leg een stuk bamboe in de lengte van het ovaal op het deeg. Vouw het midden van beide lange zijden van het deeg over het bamboe heen; bestrijk het deeg op die plek met wat eiwit en druk het deeg alleen in het midden op elkaar. Het is niet de bedoeling dat het deeg strak om het bamboe wordt gewikkeld, maar juist zo los mogelijk, zodat er tijdens het frituren een ruime deeghuls ontstaat met breed uitlopende openingen aan weerszijden. Vouw de overige ovaaltjes deeg op dezelfde manier om de stukken bamboe, telkens vlak voor ze de frituur ingaan. Verhit de olie in een wok (of frituurpan) tot de damp er vrijwel afslaat; een stukje deeg dat in de frituur wordt gelegd moet de olie flink doen bruisen. Leg telkens een met deeg bekleed stuk bamboe in de hete olie en frituur het deeg circa 1 minuut tot het enigszins 'opgezwollen' is en rondom goudbruin; blijf met een schuimspaan het stuk bamboe rondwentelen zodat het deeg rondom gelijkmatig gaart en kleurt. Schep het uit de olie, laat het uitlekken op keukenpapier en schuif de deeghuls voorzichtig van het stuk bamboe af. Mochten de deeghulzen na afkoeling niet voldoende krokant blijken, frituur ze dan (maar nu zonder het bamboe) nog enkele tellen in de hete olie. Bewaar de afgekoelde deeghulzen voor een volgende keer in een plastic zak of een koektrommel. (Wordt vervolgd.)

Voor 9 deeghulzen:

amandelolie

9 stukken bamboe van 16 cm lang en 2 cm doorsnede

1/2 liter plantaardige olie (voor het frituren)

    • Florine Boucher