Bizarre week Van Vossen eindigt met rood

ENSCHEDE, 5 OKT. Dinsdag worden uitgeschakeld in het UEFA-Cuptoernooi na een dramatische thuisnederlaag (0-3). Vrijdag horen dat je na ruim drie jaar weer bent geselecteerd voor het Nederlands elftal. En gisteren wegens een tackle van achteren van het veld gestuurd. Zie hier de bizarre week van Peter van Vossen. “Het leven van een voetballer bestaat uit hoogte- en dieptepunten”, concludeerde de aanvaller in het nieuwe stadion van FC Twente waar Feyenoord zijn eerste twee punten van dit seizoen verspeelde (1-1).

Voor de club van zijn dromen legt Peter van Vossen een bijna ongebreidelde ijver aan de dag. De geweldige bevlogenheid uit zich in lange rushes, soms drie tegenstander tegelijk willen passeren, meeverdedigen tot de achterlijn, tackles, slidings, niets is de Zeeuw te veel. Hij zweept regelmatig het Legioen op en probeert zijn ploeggenoten met dezelfde armgebaren vooruit te stuwen. Na een paar verloren jaren vol eenzaamheid in het buitenland, bij Istanbulspor en Glasgow Rangers, voelt Van Vossen zich in z'n element. Maar soms gaat hij te ver in zijn fanatisme. Zoals twee weken geleden tegen PSV, toen scheidsrechter Van der Ende hem ten onrechte geen tweede gele kaar gaf.

Arbiter Temmink was gisteren minder coulant. Een tik tegen de hielen van Twente-verdediger Jörg Siebech bestrafte de rijzige spelleider met een rode kaart. Het leek een zware sanctie omdat de meeste scheidsrechters de tackle van achteren nogal lankmoedig bestrijden. Beschaamd, maar ook verbolgen stapte Van Vossen van het veld. Dit had hij pas één keer eerder meegemaakt: in het tweede van Ajax toen hij iemand omverduwde omdat hij de bal wilde hebben.

Van Vossen wist achteraf van de prins geen kwaad. “Ik kan me niet voorstellen dat ik Sobiech heb geraakt. Ik zal nooit iemand moedwillig een schop geven. Ik ben vol onbegrip. Als het een serieuze overtreding was geweest, had ik er vrede mee gehad. Maar daarvan was geen sprake. Ik vraag nog aan Sobiech: 'Waarom spring je op?' Daardoor leek het veel erger dan het was. Ik heb natuurlijk geprotesteerd. Maar Temmink zei: 'Het is en blijft een tackle van achteren'.”

De boosdoener verkondigde in de catacomben van het fraaie Twente-stadion dat hij de tv-beelden er nog eens op na wilde zien. Die gaven Van Vossen geen gelijk. Nadat hij was gedold aan de zijlijn door twee Twentenaren raakte hij het standbeen van Sobiech bij een mislukte sliding. De Duitser sprong logischerwijs op in een poging de aanslag op zijn benen te voorkomen. De overtreding was daardoor minder zwaar dan het leek. Van Vossen ging er echter onbesuisd in op een plek waar het absoluut niet nodig was. “Ik had het gevoel dat de ploeg opschoof waardoor er een gevaarlijke situatie ontstond”, verdedigde de flankspeler zich.

Feyenoord is qua spel dit seizoen vooruitgegaan, maar het team van Beenhakker komt nog even vaak in aanraking met tuchtcommissie als voorgaande jaren. Na Cruz, die werd bestraft voor een vergrijp van vorig seizoen en Van Gastel wordt Peter van Vossen de derde prominente speler die een schorsing krijgt. Van Vossen: “Wedstrijden als tegen FC Twente spelen wij op het randje van het toelaatbare. Wij moeten 't hebben van strijd, kracht en werklust. Dat is door de jaren heen Feyenoord eigen geweest. Logisch dat wij nog weleens een rode kaart oplopen.”

Overigens mist Feyenoord de komende weken ook Patrick Paauwe. De linkermiddenvelder liep een kaakfractuur op na een botsing met Jan van Halst, die nogal onbesuisd op hem inliep. Feyenoord moest dus zijn wonden likken. Daarnaast de naweeën van het echec tegen VfB Stuttgart in ogenschouw genomen, kon Beenhakker leven met het gelijkspel. “We hebben afgelopen week een enorme knal gehad. Het was een hectische week. Dan is het niet slecht als je een punt verdient tegen een ploeg die in vorm verkeert.”

Het was de verdienste van Twente dat Feyenoord regelmatig werd teruggedrukt in het eigen strafschopgebied. Het gebeurde de Rotterdammers dit seizoen wel vaker, zoals tegen Heerenveen, PSV en Stuttgart. Vaak verloor Feyenoord in die situatie dan de greep op de wedstrijd. Maar Twente, dat zich een koning te rijk voelt in het nieuwe stadion waar het publiek dicht op het veld zit, miste de inventiviteit om in de benauwde ruimte voor het doel van Feyenoord een gaatje te vinden. Bovendien wist de ploeg zich geen raad met de man-meer-situatie nadat Van Vossen van het veld was gestuurd. Hoewel trainer Meyer twee extra aanvallers inzette, bleven te veel spelers op eigen helft hangen. Feyenoord had verder geluk dat Erik ten Hag een corner van Tininho in eigen doel kopte. Zeven minuten nadat Jan Vennegoor of Hesselink de matige Ferry de Haan had afgetroefd in de lucht. Uit een voorzet van Dennis Hulshoff kopte hij Twente op voorsprong.

Van Vossen probeerde achteraf begrip te vinden voor het spel van zijn ploeg. “Het is een beetje onze opzet om veel te leunen op de defensie. En dan er razendsnel uitkomen. Soms gebeurt dat te weinig. Je kunt goed merken dat Feyenoord niet gewend is om de koppositie van de eredivisie te verdedigen. Die hebben we trouwens in mijn optiek vooral te danken aan de missers van Ajax en PSV. Wij doen gewoon ons werk.”

    • Erik Oudshoorn