Besluiteloosheid G7 eist tol op Europese beurzen

AMSTERDAM, 5 OKT. Het uitblijven van harde besluiten van de groep van de zeven grootste industrielanden in Washington over de aanpak van internationale financiële crisis, is vanmorgen slecht ontvangen op de Europese effectenbeurzen.

Zonder uitzondering openden de Europese beurzen fors lager, maar herstelden zich gedurende de ochtend. De AEX-index bereikte vanmorgen een dieptepunt van 825,98 punten, maar herstelde zich op 846,32 punten, een verlies van 0,27 procent om 12.30 uur. Het aandeel ABN Amro was vanmorgen de grootste verliezer op de Amsterdamse beurs. Pas vandaag kon de handel reageren op de waarschuwing van de bank dat de winst over dit jaar niet zal groeien ten opzichte van 1997. ABN Amro moest aanvankelijk ver terug naar 27 gulden, de laagste koers sinds december 1996, maar herstelde later tot 28 gulden, een verlies van 2,4 procent ten opzichte van vrijdag.

In Frankrijk liet de CAC-index aanvankelijk een fors verlies zien, voordat aankopen de index naar een vrijwel onveranderde stand ten opzichte van vrijdag terugbrachten. In Frankfurt boog de DAX-index een openingsverlies van ruim 2 procent om in een winst van meer dan 3 procent. Het hogere slot op Wall Street, waar het Dow Jones-gemiddelde op vrijdag 2 procent hoger eindigde hielp mee. Maar Europese handel in termijncontracten in de Standard & Poor-index wees vanmorgen wel op een lagere opening van Amerikaanse aandelen vandaag.

De Amerikaanse dollar, waarvan de koers even onder de 1,84 zakte, noteerde rond het middaguur 1,8470, driekwart cent lager dan vrijdag. Het uitblijven van een afspraak van de grote industrie- landen om de rente te verlagen was een van de voornaamste oorzaken voor de dollar-zwakte.

In Azië vonden over de gehele linie wel flinke koersdalingen plaats, nadat in Japan de Nikkei-index, bij een verlies van 2,1 procent voor het eerst sinds ruim 12 jaar onder de 13.000 punten sloot, op 12.948,12 punten. Zorgen over de Japanse economie, en het lange wachten op politieke overeenstemming tussen regering en oppositie over een plan om de banksector te saneren, werkten nadelig voor de aandelenkoersen.

In Italië leidde de crisis van de regering-Prodi tot negatieve reacties op de financiële markten. De Italiaanse lire verzwakte tot ruim 989 lire per Duitse mark, de laagste koers sinds april dit jaar toen nog onduidelijk was of Italië mocht deelnemen aan de Economische en Monetaire Unie. Het renteverschil tussen Italiaanse en Duitse staatsobligaties liep op tot 0,55 procentpunt en was daarmee het grootste sinds eind vorig jaar. Veel beleggingsstrategieën op de financiële markten, zoals die van het Amerikaanse fonds Long Term Capital Management, zijn overigens gebaseerd op het teruglopen van renteverschil zoals deze en kunnen vanmorgen nog meer verliezen hebben opgeleverd.