Bartoli opnieuw winnaar wereldbeker

TOURS, 5 OKT. De Italiaanse wielrenner Michele Bartoli heeft zich gisteren in Parijs-Tours verzekerd van de wereldbeker. Met nog één klassieker in de wereldbekerreeks te gaan, de Ronde van Lombardije op 17 oktober, is de titelhouder onbereikbaar voor de concurrentie, die wordt aangevoerd door Leon van Bon.

In de laatste koers voor het WK van aanstaande zondag in Valkenburg mocht Jacky Durand gisteren met de eer gaan strijken. Het was een overwinning waar Frankrijk al 42 jaar op had gewacht. Sinds Albert Bouvet in 1956 was in Tours geen Fransman meer als eerste over de streep gegaan.

Op ongeveer twintig kilometer voor de finish maakte Durand zich los uit een kopgroep van elf renners, met de Nederlanders Koos Moerenhout en Marc Lotz, de verrassende keus van bondscoach Gerrie Knetemann voor de WK-ploeg.

De Italiaan Mirko Gualdi was als enige in staat om vluchter Durand te achterhalen. De overige renners werden opgeslokt door het peloton, dat in de slotfase te laat de achtervolging had ingezet. In de straten van Tours sprong Durand uit het wiel van Gualdi voor de beslissende demarrage.

Een paar kilometer voor het einde ondernamen Michele Bartoli en regerend wereldkampioen Laurent Brochard nog een vluchtpoging, maar het gaatje dat ze met het peloton creëerden, was na een paar minuten weer gedicht. Het was het laatste kunstje van Brochard in de regenboogtrui. Als gevolg van de dopingaffaire bij zijn ploeg Festina ontbreekt hij zondag in Valkenburg. Gisteren reed hij zijn laatste officiële wedstrijd als wereldkampioen.

Max van Heeswijk was in Parijs-Tours de beste Nederlander. Leon van Bon eindigde op de zeventiende plaats.