Ankara niet hoopvol; Mubarak wil Syrië, Turkije verzoenen

ANKARA, 5 OKT. De Egyptische president, Hosni Mubarak, is een bemiddelingspoging gestart tussen de buurlanden Turkije en Syrië. Maar Turkije blijft uit protest tegen steun van Damascus aan de Koerdische Arbeiders Partij (PKK) de oorlogsdreiging opvoeren.

Mubarak, die gisteren een bliksembezoek van twee uur aan Damascus bracht, reist morgen naar Ankara. De verwachtingen in Turkije zijn niet erg hoog gespannen dat de Egyptische president, die hiermee zijn prestige in de Arabische wereld hoopt op te vijzelen, erin slaagt de beide landen te verzoenen. Niet Egypte, maar Syrië moet zijn goede wil tonen, zo wordt in Ankara geredeneerd.

Turkije stelt dat het niet langer kan toleren dat Syrië openlijk steun verleent aan de PKK, waardoor het Turkse leger maar niet in staat is om de al 14 jaar durende guerrilla-oorlog in Zuidoost-Turkije tegen de Koerdische rebellen te winnen. President Süleyman Demirel herhaalde gisteren “dat het geduld van Turkije op is”.

De verwachting is dat Mubarak later deze week opnieuw overleg voert in Damascus. Mubarak opteert voor diplomatieke in plaats van militaire middelen om de geschillen tussen de twee buurlanden bij te leggen. Er is sprake van een plan in drie fasen: een eerste gesprek tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van Turkije en Syrië, gevolgd door een ontmoeting tussen de premiers en een afrondende top van de twee staatsleiders, onder leiding van Egypte en eventueel Saoedi-Arabië.

De Turkse oorlogsdreiging wordt in het Midden-Oosten als een hinderlijke ontwikkeling gezien, nu er eindelijk weer wat schot lijkt te zitten in het vredesproces tussen Israel en het Palestijnse zelfbestuur. Israel heeft zich ondanks de intensieve militaire samenwerking met Turkije - die veel kwaad bloed heeft gezet in de Arabische wereld - dan ook gedistantieerd van het Turks-Syrische conflict. Om goede wil te tonen heeft Israel militaire manoeuvres aan de grens met Syrië zelf verminderd.

De Turkse dreigementen hebben in de Arabische wereld gezorgd voor een sluiten van de gelederen. De Arabische Liga riep Turkije op “een gewapend conflict te voorkomen door een serieuze dialoog met Syrië aan te gaan”. Iran opteert voorlopig voor een neutrale houding in het conflict tussen het buurland Turkije en de bevriende natie Syrië. Irak op zijn beurt eist dat Turkije de circa 10.000 man troepen, die de afgelopen dagen in een nieuwe aanval op de PKK Noord-Irak zijn binnengetrokken, terugtrekt.