ACTUALITEITEN

Netwerk. Aandacht voor de problemen in Kosovo. Met de dreigende luchtaanvallen van de NAVO lopen de spanningen in de regio op. Verder aan de vooravond van de begrotingsbehandeling, een portret van minister Apotheker (Landbouw). Ned.1, 20.31-21.08u.

Nova. Aandacht voor de penibele toestand waarin president Clinton zich bevindt. Vandaag besluit de juridische commissie van het Huis van Afgevaardigden of er wordt begonnen met een procedure om hem af te zetten. Verder gesprekken over de zin en onzin van militair ingrijpen in Kosovo. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Private Investigations. Reportageserie waarin kijkers zelf onderzoek verrichten naar kwesties die hen na aan het hart liggen. Vandaag probeert een echtpaar te voorkomen dat hun hond moet worden afgemaakt, twee schooljongens zoeken een rustige plek om te skateboarden en een onderzoek naar de dood van Dennis Stevens in de gevangenis. BBC2, 20.30-21.00u.

Here and Now. Actualiteitenmagazine. Een blik op de recente opleving in het gebruik van heroïne onder de jeugd en de methoden om verslaafden te behandelen. Verder een onderzoek naar het groeiende aantal mensen dat beweert engelen gezien te hebben. BBC1, 20.30-21.00u.

Children's hospital. Reportageserie over een kinderziekenhuis in Birmingham. Een negenjarige jongen hoopt dat hij door een heupoperatie weer kan voetballen, een peuter die misschien vergiftigd is wordt binnengebracht en een baby komt er weer bovenop na een hersenoperatie. BBC 1, 21.30-22.00u.

De Kinderen van de Hondsberg. De Hondsberg is een instituut waar specialistische hulpverlening wordt geboden aan kinderen met een achterstand of een stoornis in de ontwikkeling. Vaak zijn dit kinderen met een verstandelijke handicap die een lange en moeizame weg achter de rug hebben. Regisseur Roel van Dalen volgde enkele van hen een jaar lang met zijn camera. Ned.1, 22.57-23.44u.

Panorama. Reportageserie. Kinderen gaan tegenwoordig al op vierjarige leeftijd naar school, maar is school eigenlijk wel de juiste plaats voor kinderen van die leeftijd? Onderzoek wijst uit dat kinderen die té jong naar school gaan, later problemen krijgen. BBC 1, 23.00-23.40u.

Omnibus. Documentaires over culturele onderwerpen. Een portret van de ballerina Darcey Bussell. Ze is aantrekkelijk en op het moment op toppunt van haar carrière. Haar wereld is echter ver verwijderd van de strenge formaliteit van die van haar voorgangers. BBC1, 23.40-0.35u.

Video Diaries. Serie videodagboeken. Over de wereldtoernee van de Royal National Theatre, waarin Othello voor het eerst gespeeld werd door een zwarte acteur, David Harewood. BBC2, 00.15-01.05u.

AMUSEMENT

Villa Felderhof. Vanavond heeft Rik Felderhof te gast in zijn comfortabele villa aan de Côte d'Azur: 'familietherapeute' Else-Marie van den Eerenbeemt en acteur Peter Faber. Ned.1, 21.30-22.28u.

FILMS

.Jaws (Steven Spielberg, 1975, VS). Fameuze tweede speelfilm van Spielberg groeide uit tot de op dat moment meest succesvolle Amerikaanse film aller tijden. Griezelthriller over reuzenhaai zou in Amerika geappelleerd hebben aan de door het Watergate-schandaal ingegeven overtuiging dat autoriteiten ons voortdurend om de tuin leiden. Met Roy Scheider en Richard Dreyfuss. Zie Film-vooraf. RTL5, 20.30-22.45u., met reclame.

Waterworld (Kevin Reynolds, 1995, VS). Peperduur spektakel kan grandeur niet worden ontzegd. Met kieuwen uitgeruste Kevin Kostner is de held in een verre, gruwelijke toekomst, waar de ijskappen op de Noordpool gesmolten zijn, zodat de wereld onder water staat. Napoleontische Dennis Hopper geeft leiding aan soort Hell's Angels te water. SBS6, 20.30-22.50u., met reclame.

The Client (Joel Schumacher, 1994, VS). Solide publieksthriller naar bestseller van John Grisham (The Firm, The Pelican Brief). Advocate Susan Sarandon ontfermt zich over tiener die tegen de mafia zou kunnen getuigen en derhalve op de hielen wordt gezeten door zowel FBI als boeven. Met Tommy Lee Jones weergaloos als openbare aanklager. RTL4, 21.00-23.15u., met reclame.

Nikita (Luc Besson, 1990, Frankrijk). Regisseur van Subway, gespecialiseerd in de onvermoede gevoelsrandjes van het staalharde moderne bestaan, maakte wisselvallige film die laveert tussen ordinaire actiethriller en romantische tragedie. Consequent amorele junk Anne Parillaud wordt opgeleid tot staats-huurmoordenares, maar blijkt kwetsbaar door de liefde. De Amerikaanse re-make heet Point of No Return. Duitsl.2, 22.15-0.05u., nagesynchr.

Conceiving Ada (Lynn Hershman-Leeson, 1997, VS). Drama annex digitale tijdreis-film vergelijkt twee vrouwenlevens. Eigentijdse programmeur Emma (Francesca Faridany) legt via haar computer contact met de 19de-eeuwse, briljante wiskundige Lady Adan Byron Lovelace (Tilda Swinton), dochter van Lord Byron. Duitsl.2, 0.20-1.45u., nagesynchr.

A Midsummer Night's Dream (Max Reinhardt & William Dieterle, 1935, VS). Even respectvolle als glamoureuze, vooral om zijn art direction en fotografie geroemde Hollywood-versie van Shakespeare, gebaseerd op de Broadway-enscenering van Reinhardt. Met James Cagney, Dick Powell, Olivia de Havilland en Mickey Rooney (als Puck). Duitsl.1, 1.25-3.35u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

I Was a Teenage Frankenstein (Herbert L. Strock, 1957, VS). Gedateerde doorsnee-griezelfilm probeerde het succes van I Was a Teenage Werewolf te evenaren. BBC1, 1.40-2.55u., zwart-wit.

Hauptsache glücklich! (Theo Lingen, 1941, West-Duitsland). Komedie met Heinz Rühmann als ambitieloze boekhouder. Vrouw Hertha Feiler vindt dat maar niks. Dinsdag, Duitsl.1, 10.30-12.00u., zwart-wit.