Actiegroep dringt basis Gilze binnen

GILZE RIJEN, 5 OKT. Negen actievoerders van 'Onkruit Vergaat Niet!' zijn zondagmorgen binnengedrongen op vliegbasis Gilze en Rijen door een gat in een hek te knippen. Nadat ze enkele muren hadden beklad, greep de marechaussee ze in de kraag.

Volgens een woordvoerder van de actiegroep waren in totaal vijftien mensen doorgedrongen tot de vliegbasis. De marechaussee merkte er zes niet op. Zij liepen urenlang rond op de basis, kalkten leuzen op gebouwen en verlieten daarna ongezien de basis.

De actie is een gevolg van een verzoek van 'Onkruit Vergaat Niet!' van afgelopen vrijdag om de basis te inspecteren. Nadat het verzoek terzijde was gelegd, kondigde de groep wilde invallen aan. Volgens de actievoerders bevatten de Apache-helikopters op de vliegbasis uranium.

Twee actievoerders zijn op de basis opgepakt, de overigen in het bos. De marechausee liet de drie mannen en zes vrouwen in de loop van zondag vrij met een bekeuring wegens vernieling.

De marechaussee hield één van de negen later wederom aan toen zij opnieuw de vliegbasis opging. De vrouw, een 25-jarige inwoonster van Utrecht, kwam later weer op vrije voeten.