Acteur Roddy McDowall (70) overleden

AMSTERDAM, 5 OKT. Afgelopen weekeinde is op 70-jarige leeftijd de Britse acteur Roddy McDowall overleden, die zijn eerste bekendheid verwierf in de jaren veertig als kinderacteur. McDowall was in Lassie Come Home (1943) te zien tegenover een jeugdige Elizabeth Taylor en hij speelde een sleutelrol in John Fords How Green Was My Valley (1941). Met uitzondering van Orson Welles' Macbeth (1948) waren de films van McDowall als jonge volwassene minder opvallend. Tussen 1952 en 1960 verdween hij geheel van het witte doek om zich te wijden aan een theatercarrière.

McDowall maakte een comeback tegenover Doris Day in Midnight Lace en speelde vervolgens vele rollen in gevarieerde Amerikaanse films. Zo was hij de apostel Mattheüs in The Greatest Story Ever Told (George Stevens, 1965) en maakte hij zijn opwachting in spektakelstukken als The Longest Day, Cleopatra en The Poseidon Adventure. In vier afleveringen van de science-fiction-serie Planet of the Apes speelde McDowall een geleerde aap. Recent was McDowall vooral te zien in gastrollen, bijvoorbeeld in The Big Picture en Last Summer in the Hamptons.