Website

'Out of de past' is de naam van een website van de de Amerikaanse publieke zender PBS over 400 jaar homogeschiedenis. Het hoort bij een gelijknamige documentaire, die in opdracht van PBS werd gemaakt naar aanleiding van het verbod op een leerlingenorganisatie in de staat Utah.

De documentaire vertelt het verhaal van de 18-jarige Kelli Peterson die al twee jaar door het openbaar ministerie van Utah wordt vervolgd omdat ze een organisatie voor homo- en heteroseksuele scholieren wilde oprichten. Op de website staan historische informatie, interactieve tijdbalken en discussies centraal. In zes periodes, van 1600 tot 1998, wordt aan de hand van originele documenten en historische gebeurtenissen de homoseksuele geschiedenis van Amerika geschetst.

De puriteinse dominee Michael Wigglesworth (1631-1705) zag zich in de zeventiende eeuw gedwongen zijn seksuele geaardheid geheim te houden. Hoe Wigglesworth met zijn gevoelens worstelde, is te lezen in zijn geheime dagboek dat in de jaren zestig van deze eeuw werd ontcijferd.

Out of the past laat zien dat de juridische situatie van Amerikaanse homoseksuelen in de loop der eeuwen nauwelijks is verbeterd. In 1982 werd in de staat Wisconsin de eerste wet aangenomen die discriminatie op grond van seksuele geaardheid verbiedt. Vier jaar later besloot de Supreme Court dat de Amerikaanse Grondwet toestaat dat staten homoseksualiteit verbieden. “There is no Constitutional right to engage in homosexual sodomy”, aldus de Supreme Court.

(www.pbs.org/outofthepast)