VS willen dat Turkije, Syrië zich matigen; Na oplopen spanningen

WASHINGTON / DAMASCUS, 3 OKT. De Verenigde Staten dringen er bij Turkije en Syrië op aan hun conflicten langs diplomatieke weg te regelen. Dat hebben functionarissen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren gezegd.

De zegslieden vroegen zich intussen af waarom de spanningen juist nu zo hoog zijn opgelopen. De relaties tussen de twee landen zijn de afgelopen weken scherp verslechterd over onder andere de Syrische steun voor de (Turks-)Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en de Turkse relaties met Israel. Maar deze zaken, plus de kwestie van de watertoevoer in Syrië, spelen al jaren.

De spanning steeg deze week tot ongekende hoogte toen de Turkse chef staf, generaal Huseyin Kivrikoglu, zei dat tussen Turkije en Syrië een “staat van niet-verklaarde oorlog” bestond. De Turkse president, Suleyman Demirel waarschuwde donderdag dat Turkije zich het recht voorbehield om wraak te nemen voor Syriës opstelling jegens de PKK. De uitspraken vielen samen met berichten over troepenbewegingen in het grensgebied met Syrië. Maar de Turkse minister van Defensie, Ismet Sezgin, zei gisteren dat er geen sprake is van een militaire actie tegen Syrië. Hij zei erop te vertrouwen dat een diplomatieke oplossing kan worden gevonden.

Syrië op zijn beurt antwoordde gisteren op de Turkse dreigementen met beschuldigingen dat Turkije met Israel samenzwoer om Syrië te ondermijnen. “De jongste Turkse dreigementen zijn een vorm van steun voor (..) wat de Israelische premier) Netanyahu doet om Syrië uit te roeien”, aldus de krant Al-Ba'ath, orgaan van de regerende Ba'athpartij. “Aangezien Syrië het zionistische plan in de weg staat, staat de Turkse regering erop alleen om de Israelische ambities te verwezenlijken ruzie met Syrië te zoeken.” (Reuters, AP)