UEFA ontvouwt plannen voor Super League

GENEVE, 3 OKT. De Europese voetbalbond heeft gisteren in Genève laten weten hoe ze wil afrekenen met de plannen voor een Europese Super League. De UEFA stelt zich ten doel de Champions League op te waarderen met een totaal prijzengeld van 600 tot 800 miljoen Zwitserse franks, ongeveer een miljard gulden. De Task Force, belast met de reorganisatie van de Europese toernooien, hield de topclubs voor dat de winnaar van de Champions League z'n honderd miljoen gulden tegemoet kan zien. De exacte winstpremie is afhankelijk van het aantal deelnemers. Het ene plan gaat uit van 24 clubs, het andere van 32. De UEFA beslist volgende week.

De werkgroep wil ook de Cup voor bekerwinnaars en de UEFA Cup beter waarderen. De toernooien zullen ineenvloeien. Het nieuwe toernooi biedt plaats aan 114 teams, die zich in een voorronde moeten kwalificeren. Daarna volgt een k.o.-competitie tot er 32 clubs overblijven. Die spelen een mini-league in acht groepen.

Het is het antwoord van de UEFA op de plannen van Media Partners dat een pan-Europese competitie wil met 36 teams. Zij schermen met een totaal prijzengeld van 1,2 miljard dollar. Voorts willen ze een k.o.-competitie om de ProCup. Directeur Hecht van Media Partners verklaarde een klacht in te dienen bij de Europese Commissie. “Media Partners vindt dat de voetbalautoriteiten de regels van de Europese Unie ten aanzien van het mededingingsrecht overtreden. Ze misbruiken hun dominante positie om andere, nieuwe organisaties van de markt te weren. Clubs zouden vrij moeten zijn te praten met wie ze willen, om hun product te verkopen.” (Reuters)