Twijfels over het succes van emissie Fortis; Na scherpe koersval

ROTTERDAM, 3 OKT. Beurshandelaren en beleggers twijfelen na een nieuwe koersval op de effectenbeurs over de kans van slagen van de uitgifte van nieuwe effecten door bank en verzekeraar Fortis en door het financiële handelshuis Van der Moolen.

Fortis bevestigde gistermiddag nogmaals dat de uitgifte van nieuwe aandelen, die 4 miljard gulden moet opleveren, volgens plan wordt voortgezet. De koers van de aandelen van het Nederlands-Belgische financiële concern verloor gisteren 7,90 gulden en zakte naar 89,10 gulden. Toen Fortis twee weken geleden de emissie startte was de koers 110 gulden.

Op de financiële markten gonsde het gistermiddag van geruchten dat de emissie zou mislukken. “Van der Moolen loopt niet voldoende”, zegt een beurshandelaar. “Hetzelfde geldt voor Fortis.” De winstwaarschuwing van ING, op donderdagmiddag, was de laatste schok voor de bankiers en de twee teams van Fortis-bestuurders die de afgelopen twee weken op toernee waren langs financiële centra om de aandelen te verkopen. Fortis reageerde direct met een persbericht dat de winstgevendheid in stand blijft. Gistermiddag volgde opnieuw een winstwaarschuwing van een concurrent, ABN Amro.

“Wij hadden bijna geen slechtere week kunnen kiezen”, zegt een insider. Volgens zijn informatie zou Fortis eerder deze week de complete emissie kunnen plaatsen, maar is het de vraag of dat nu nog lukt. “Als de markt niet zo was geraakt, was het geen enkel probleem geweest.”

Op de financiële markten in Azië, Europa en Amerika dumpten beleggers de afgelopen dagen aandelen van banken en financiële handelshuizen. De aanleiding was onder meer de opgelaaide angst voor de risico's die banken lopen bij kredieten aan speculatieve beleggingsfondsen.

De inschrijving op de nieuwe aandelen is gistermiddag om 16.30 uur gesloten. Een woordvoerder van Fortis verwacht dat het Nederlands-Belgische financiële concern maandagavond met mededelingen komt over de prijs waartegen de uitgifte wordt doorgezet.

Naarmate de koers van Fortis lager is, moet het bedrijf meer aandelen uitgeven. Dat gaat ten koste van de verwachte winst per aandeel. Als Fortis dat offer te groot vindt, kan het concern de uitgifte alsnog geheel of gedeeltelijk schrappen. Deze mogelijkheid hangt samen met de manier waarop de aandelen worden geplaatst: beleggers moeten zelf aangeven tegen welke prijs zij hoeveel aandelen willen hebben.

Fortis wil het kapitaal van vier miljard gulden aantrekken om het vermogen te versterken na de overname van de Belgische Generale Bank afgelopen zomer. Fortis heeft verder geld nodig voor de verwachte aankoop van het laatste pakket aandelen in de Belgische bank ASLK.

De uitgifte door Van der Moolen van leningen ter waarde van 220 miljoen gulden die in aandelen kunnen worden omgezet liep gisteren zware schade op door het paniekerige beurssentiment.

De uitgifte zou gistermiddag zijn gesloten, maar Van der Moolen en zijn bankier ING Bank besloten de inschrijvingsperiode te verlangen tot woensdag. De koers van de aandelen Van der Moolen sloot gistermiddag met een verlies van 8,20 gulden op een stand van 98,50 gulden.

Van der Moolen liet tevens weten zich het recht voor te behouden om de hele uitgifte te schrappen als verder verslechterende marktomstandigheden daartoe aanleiding geven.