Twente wil uitgroeien tot Nederlands Sillicon Valley

ENSCHEDE, 3 OKT. Twente heeft de potentie een sterke Informatie en Telecommunicatie-regio te worden, maar dan zal er tussen de bedrijven onderling meer moeten worden samengewerkt. Dat blijkt uit een onderzoek van het Telematica Instituut in Enschede, dat in opdracht van de provincie Overijssel is uitgevoerd.

Twente telt zo'n tweehonderd grotere ICT-bedrijven, die gezamenlijk aan zo'n 7.000 mensen werk bieden. Daarnaast zijn er nog tussen de honderd en honderdvijftig kleinere bedrijven. 'Het gaat de goede kant uit, maar er moeten nog meer bedrijven komen, wil Twente zijn aanspraak op sterke ICT-regio helemaal waar kunnen maken', zegt onderzoeker E. Wierstra van het Telematica Instituut. Twente kent al bedrijven als Texas Instruments, Hollandse Signaal en Ericsson. Nu hebben ook CMG en Lucent besloten een deel van hun activiteiten naar de regio te verplaatsen.

Uit het onderzoek blijkt dat er voor de meeste bedrijven drie redenen zijn om zich in Twente te vestigen. De Universiteit, de Hogeschool Enschede en het landelijke Telematica Instituut. Met de laatste gaat Lucent een aantal projecten doen, waarbij onder andere een platform wordt ontwikkeld voor multimedia-diensten. De eerste twee zijn vooral praktisch vanwege de schaarste op de arbeidsmarkt. Lucent telt bijvoorbeeld 250 vacatures voor jonge afgestudeerden in informatica en electronica en hoopt die in Twente te vinden. Dat geldt voor andere bedrijven ook.

Volgens Wierstra heeft Twente op vijf deelgebieden groeikansen. Dat betreft de mobiele telefonie, tele-leren, virtual reality (gesimuleerde computeromgevingen), kennismanagement en middleware (de samenwerking tussen verschillende softwarepakketten). De kansen van de virtual reality is gebaseerd op ontwikkelingen binnen Hollandse Signaal in Hengelo. Het bedrijf heeft dergelijke technologie voor intern gebruik ontwikkeld, en wil dat nu met de aanwezige faciliteiten beschikbaar stellen aan startende ondernemers.

De onderzoeker ziet twee knelpunten voor het ontstaan van een echte ICT-regio. Om te beginnen zijn er nog te weinig grote bedrijven. Het tweede knelpunt is het geconstateerde gebrek aan samenwerking tussen de ICT-bedrijven. 'Ze willen liever iets zelf doen dan door te verwijzen naar een collega-bedrijf dat dat beter kan.''