STEVIG GESPREK MET MOEDER VERGROOT CONDOOMGEBRUIK

Amerikaanse teenagers die door hun moeder zijn voorgelicht over veilig vrijen maken drie maal zoveel kans bij hun eerste seksuele contact een condoom te gebruiken. Dit blijkt uit een deze week in de American Journal of Public Health verschenen onderzoek. “Ouders kunnen het verschil uitmaken”, aldus een van de onderzoekers, de socioloog Kim Miller verbonden aan de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Volgens de CDC zijn de bevindingen van belang, omdat tieners die de eerste keer een condoom gebruiken twintig maal meer kans maken dit in het vervolg ook te doen. De onderzoekers ondervroegen 372 seksueel actieve tieners en hun moeders in New York, Montgomery, Alabama, en in San Juan, Puerto Rico. Vaders werden niet geïnterviewd.

De gemiddelde leeftijd van de jongens was op het moment dat zij met hun moeder over condoomgebruik spraken 12.9 jaar. Bij meisjes was dit 13.5 jaar. De gemiddelde leeftijd waarop de tieners hun eerste seksuele contact hadden lag op 13.8 jaar. Het onderzoek kan worden gezien als een slag voor conservatieve groeperingen in de VS die de lessen veilig vrijen van het schoolcurriculum verwijderd willen zien. (AP)