Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

Buitenhof. O.a. een gesprek met Haijo Apotheker, de nieuwe minister van Landbouw. Ned.3, 12.05-13.00u.

Lopende Zaken. De kernreactor in Petten moet binnen een half jaar sluiten als er geen oplossing wordt gevonden voor de opslag van het hoog radioactief afval. Een gesprek met de beheerders die voor het eerst over de zin van het openhouden van dit omstreden nucleaire monument spreken. Ned.3, 22.03-22.48u.

DOCUMENTAIRES

Weltreisen: Mein Amerika. Reportages over Amerika. Vandaag: Washington. De zestienjarige Sara werkt er in de senaat en hoopt ooit de eerste vrouwelijke president van Amerika te worden. Emma Danoff komt uit een beroemde Washingtonse muziekfamilie en woont in de wijk waar de beroemde jazzgigant Duke Ellington zijn carrière begon. Duitsl.1, 13.15-13.45u.

Dans op 3. Amerikaanse documentairefilm over de samenwerking tussen choreograaf Merce Cunningham en componist John Cage. Ned.3, 14.51-16.30u.

AVRO Close-up: Harry Mulisch, de Procedure. Documentaire over de totstandkoming van de nieuwe roman van Harry Mulisch. Ned.1, 18.28-19.29u.

They can't take that away from me. Special rond de honderdste geboortedag van de componist George Gershwin. O.a. een bezoek aan het Bregenz Festival in Oostenrijk, waar de opera Porgy and Bess wordt uitgevoerd, en een ode aan componist Richard Rodney Bennett en zangeres Mary Cleere Haran. BBC2, 18.55-19.45u.

Noorderlicht. Wetenschapsdocumentaires. Hebben dieren persoonlijkheid? Onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat er in ieder geval twee karaktertypen zijn te onderscheiden bij dieren: het voorzichtige onderzoekende type en het onrustige directe type. Ned.3, 19.58-20.30u.

Absolute truth. Documentaireserie over de geschiedenis van de Rooms-Katholieke Kerk aan de vooravond van het derde christelijke millennium. Vanavond wordt de bijdrage van Paus Johannes Paulus II aan de val van het communisme onderzocht. BBC2, 21.00-21.50u.

The Nazis - A warning from history. Documentaireserie over de opkomst van Hitler en het nazisme. Hoe kwam het dat Hitler en het door hem bewonderde Groot-Brittannië met elkaar in conflict kwamen, en hoe kwam de alliantie met zijn ideologische vijand de Sovjet-Unie tot stand? BBC2, 22.00-22.50u

Lichtpunt. Reportages. Vandaag: Tien jaar na zijn gijzeling in Libanon gaat dokter Jan Cools terug naar Beiroet en de Palestijnse vluchtelingenkampen waar hij indertijd werkte. Belg 2 23.10-00.10u.

Heart of the matter. Reportageserie. Het transplanteren van organen wordt een commerciële aangelegenheid. Door het tekort aan donororganen ontstaat er zelfs illegale handel. Is het tijd dat er een nieuwe wet op de orgaanhandel komt? BBC1, 00.40-01.20u.

MUZIEK

Wozzeck. De opera van Alban Berg was in 1994 en wederom in april van dit jaar een van de grootste successen van de Nederlandse Opera sinds het betrekken van het Amsterdamse Muziektheater in 1986. Hij werd bekroond met de prijs van de Duitse theaterkritiek. Regisseur Willy Decker toont de tragische lotgevallen van de schlemielige soldaat Wozzeck, Marie en hun zoontje in vijftien korte scènes. We kijken door een zich telkens sluitend diafragma naar een zonnige, maar volkomen onherbergzame wereld. Ned.2, 13.00-14.51u.

De grote componisten. Documentaireserie over het leven en werk van de grote componisten. Vandaag: Pjotr Iljitsj Tsjaikovsky (1840-1893). Zijn muziek is zeer lyrisch en emotioneel geladen. In hoeverre hebben zijn persoonlijke problemen zijn muziek eigenlijk beïnvloed? Belg. Ned.2, 22.10-23.10u.

KUNST De Plantage. Cultureel praatprogramma. Met vandaag de bekendmaking van de nominaties van de Generale Bank Literatuurprijs. Ned.3, 17.00-18.00u.

SPORT NOS-Studio sport. Met o.m. rechtstreekse beelden van de Wereldbekerwedstrijd Parijs-Tours (wielrennen) en een samenvatting van de Grand Prix motorraces van Australië. Ned.2, 12.10-17.27u.

FILMS Stroker Ace (Hal Needham, 1983, VS). Onverschillige actiekomedie van voormalige stuntman Needham en populistische Burt Reynolds, die samen eerder tekenden voor Smokey and the Bandit. Reynolds is autocoureur die corpulente sheriffs pest en wat dies meer zij. SBS6, 13.35-15.10u., onderbroken door reclame.

Auf der Reeperbahn nachts um halb eins (Wolfgang Liebeneier, 1954, Duitsland). Nostalgisch romantisch volksstuk met Hans Albers en Heinz Rühmann in het Hamburgse St. Pauli-milieu. Duitsl.1, 15.05-16.50u.

Champions (John Irvin, 1983, Engeland). Op authentieke gebeurtenissen gebaseerde tearjerker over met kanker worstelende jockey (John Hurt) die comeback wil maken in de Grand National Steeplechase. BBC1, 15.25-17.15u.

The Eiger Sanction (Clint Eastwood, 1975, VS). In vierde film die Eastwood regisseerde bepalen fotogenieke bergpanorama's de toon van spionage-avontuur waarin huurmoordenaar Eastwood, in opdracht van de CIA, deelneemt aan beklimming van Noordzijde van de Eiger. RTL5, 20.30-22.50u., met reclame.

Overboard (Garry Marshall, 1987, VS). Moralistisch romantische komedie. Gefortuneerd leeghoofdje Goldie Hawn lijdt aan geheugenverlies. Wraaklustige timmerman Kurt Russell laat haar opdraaien voor zijn chaotisch huishouden en vier kinderen. BBC1, 22.55-0.40u.

Funny Bones (Peter Chelsom, 1995, Engeland/VS). Ook de tweede, anorganische speelfilm van de regisseur van Hear My Song speelt in het milieu van kleine impressario's, afgetobte artiesten en variété, dit keer in de winderige Engelse badplaats Blackpool. Met Oliver Platt als verbitterde komiek die nog steeds in de schaduw staat van zijn vader (Jerry Lewis). BBC2, 23.45-1.55u.

.Une Femme entre chien et loup/Een vrouw tussen hond en wolf (André Delvaux, 1979, België/Frankrijk). Mede door Ivo Michiels geschreven drama over het Vlaamse nationalisme en de collaboratie in de Tweede Wereldoorlog van de internationaal gerespecteerde, maar slechts in kleine kring bekende Belg Delvaux (1926). Over de driehoekverhouding, tijdens en na de oorlog, van Marie-Christine Barrault, de 'foute' Antwerpenaar Rutger Hauer en onderduiker Roger van Hool. Maandag, TV5, 13.00-15.00u.

En nagesynchroniseerd: Secrets & Lies (Mike Leigh, 1996, Engeland). Duitsl.1, 23.30-1.45u.; La passante du Sans-Souci (Jacques Rouffio, 1982, Frankrijk/West-Duitsland). Duitsl.2, 1.10-2.55u.; Color of Night (Richard Rush, 1994, VS). Duitsl.1, 1.55-4.10u.