Schaatser Veldkamp wil naar Spelen 2002

DEN HAAG, 3 OKT. Bart Veldkamp wil de Olympische Winterspelen van 2002 in Salt Lake City halen. De Haagse schaatser is dan 34 jaar. Hij won in 1992 in Albertville goud op de 10.000 meter en twee keer brons, in 1994 op de tien kilometer in Lillehammer, dit jaar februari op de 5.000 meter in Nagano, maar dan voor België.

Veldkamp presenteerde gisteren in Den Haag zijn nieuwe sponsor, Sense, bekend van reclames met zijn vriendin Annamarie Thomas in de hoofdrol. De rijdster, die naar de sprintkernploeg overstapte, zal het botermerk als privé-sponsor blijven uitdragen. Voor Veldkamp is het bedrijf nu hoofdsponsor.

Veldkamp is de enige rijder in het team dat optreedt als technisch adviseur voor de Oostenrijker Marnix ten Kortenaar, de Rus Vadim Sajoetin en de Zweed Daniel Viten. Het drietal kan ook in de medische en organisatorische faciliteiten delen. Ook een viertal junioren, met Luut Augustinus als coach, profiteert.

Voor Veldkamp is het zijn vierde sponsor in vier jaar. Ook nu is de overeenkomst voor slechts één seizoen. Hockeycoach Roelant Oltmans, met zijn marketingbureau zoekend naar sponsors, noemde dat een bewuste keuze.

Veldkamp is met zijn zwager/manager Conrad Alleblas bezig een nieuwe formule te bedenken waarmee ook de internationale schaatsunie (ISU) kan leven. Nu moeten rijders in landenteams in identieke wedstrijdpakken schaatsen waarmee de weg voor commerciële ploegen is geblokkeerd. De reclame-afmetingen op Veldkamps kleurrijke pak vallen net binnen de normen van de ISU.

Veldkamp wil zijn ervaring ook overdragen aan een 25-tal Belgische junioren, dat op de ijsbaan Eindhoven traint. De schaatssport is langzamerhand ontdekt door de zuiderburen. “Er is misschien talent in aantocht”, zei voorzitter Goyvaerts van de Vlaamse schaatsbond gisteren. (ANP)