Rondom Schiphol dreigt 'regelrechte bestuursramp'

ROTTERDAM, 3 OKT. Als alle belanghebbenden in de Schipholdiscussie niet heel snel concrete onderhandelingen met elkaar openen, dreigt er een “regelrechte bestuursramp” in Nederland. Dat zegt prof. R. in 't Veld vandaag in deze krant.

In 't Veld was voorzitter van de onafhankelijke commissie die het kabinet begin dit jaar adviseerde over de geluidshinder op Schiphol. De bestuurskundige waarschuwt voor een “diepgeworteld maatschappelijk conflict” als er op korte termijn geen overeenstemming wordt bereikt tussen de luchtvaartsector, overheid en de milieubeweging over de grenzen voor Schiphol. “Iedereen praat over het vliegveld in zee, maar dat is toekomstmuziek. Er moet nú heel snel wat gebeuren”, aldus de bestuurskundige.

Ook oud-minister M. de Boer (Milieubeheer) noemt de discussie over de lange termijn “een vlucht voor wat er nu gaande is”. Zij pleit voor nieuwe wetgeving die de groei van Schiphol regelt. Daarin zou niet meer moeten worden uitgegaan van de grens van maximaal 44 miljoen passagiers, maar van het aantal vliegbewegingen.

Op dit moment probeert de oud-milieugedeputeerde van Zuid-Holland, H. van der Vlist (PvdA), op verzoek van minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) de verschillende partijen bij elkaar te brengen. Hij werkt aan een stuk op basis waarvan onderhandelingen kunnen beginnen. De laatste versie is gisteren rondgestuurd, maar de milieubeweging is daar niet tevreden over. Zij wil pas om de tafel als het kabinet de beslissing van maart dit jaar intrekt om het aantal vluchten op Schiphol uit te breiden.

De explosieve groei van het luchtverkeer op Schiphol zorgt doorlopend voor problemen bij het handhaven van de milieuregels. De overheid moet gedogen dat de luchthaven de wet overtreedt.

    • Joost Oranje