Paus in Zagreb

Foto: ZAGREB - Paus Johannes Paulus II staat, in gezelschap van de aartsbisschop van Zagreb, Josip Bozanic, en kardinaal Franjo Kuharic, bij de graftombe van kardinaal Alojzije Stepinac in de kathedraal van de Kroatische hoofdstad Zagreb. De paus, die gisteren een bezoek aan Kroatië begon, zal vandaag deze omstreden prelaat zalig verklaren. Als aartsbisschop van Zagreb steunde Stepinac de door nazi-Duitsland gesteunde facistische regering van Ante Pavelic, die verantwoordelijk is voor de uitroeiing van duizenden joden, Serviërs, zigeuners en Kroatische opposanten. Stepinac keerde zich in 1942 van het bewind af, maar veel joden en Serviërs beschouwen hem nog steeds als oorlogsmisdadiger. Hij werd na de oorlog door de communistische regering van Joegoslavië als colloborateur met de nazi's opgepakt, en stierf onder huisarrest. (Foto Reuters)