Oostenrijk

Met grote verbazing heeft de ambassade op de pagina over Duitsland en Europa in NRC Handelsblad van 29 september moeten constateren dat Oostenrijk bij de redactie kennelijk 'een blauwtje' heeft gelopen.

Het betreft de landkaart van de EU, omzoomd met 10 foto's van o.i. terecht zeer goed geluimde sociaal-democratische regeringsleiders. Het is niet de keuze van de kleur blauw (alhoewel rood gezien het onderwerp ook niet had misstaan) die ons onaangenaam verraste. Veeleer werden wij getroffen door het feit dat de Oostenrijkse bondskanselier de heer Viktor Klima ontbreekt en Oostenrijk is afgebeeld als een grijze muis, als het ware ingeklemd in een op een pacman gelijkende blauwe landmassa.

Voor de goede orde zij vermeld dat in Oostenrijk (na het tussentijds aftreden van bondskanselier Franz Vranitzky) sinds 28 januari 1997 wel degelijk ook (weer) een sociaal-democraat aan het hoofd van de regering staat. De 'Sozialdemokratische Partei Österreichs'', (SPÖ), heeft bij de laatste parlementsverkiezingen in 1995 38,3 procent van de stemmen behaald en bezet thans 71 van de 183 zetels in de 'Nationalrat'. Zij vormt een 'grosse Koalition' met de christen-democratische junior-partner ÖVP (Österreichische Volkspartei).

De omissie is des te harder aangekomen, omdat Oostenrijk dit half jaar het raadsvoorzitterschap van de Europese Unie bekleedt.

    • Andreas J. de Valk
    • Ambassade van Oostenrijk den Haag