Oorlogsmisdadigers vragen studiebeurs

UTRECHT, 3 OKT. Jaarlijks melden zich een twintigtal vermoedelijke oorlogsmisdadigers uit onder meer Afghanistan bij het UAF-studiefonds met een aanvraag voor een beurs. Dit zegt directeur Kees Bleichrodt van het UAF, het University Assistance Fund in Utrecht dat vluchtelingen in Nederland geld geeft voor hun opleiding.

De vermoedelijke plegers van oorlogsmisdaden die in Nederland willen studeren, beschikken volgens de directeur over een verblijfsvergunning omdat de IND (Immigratie en Naturalisatiedienst) fouten heeft gemaakt. Asielzoekers van wie wordt vermoed dat ze betrokken waren bij oorlogsmisdrijven en schendingen van de rechten van de mens hebben volgens VN-verdragen, ook door Nederland ondertekend, geen recht op een vluchtelingenstatus.

Het particuliere fonds UAF wijst de aanvragen van deze vluchtelingen af. Bleichrodt: “Wij zijn er niet voor om boeven te steunen.”

Hoeveel van deze mensen in Nederland asiel hebben gekregen, is onduidelijk. Alleen al onder de 1.200 vluchtelingen die ieder jaar bij het fonds aankloppen, zitten zo'n twintig oorlogsmisdadigers, aldus Bleichrodt.

Een woordvoerder van de IND wil geen commentaar geven op het verwijt dat de dienst fouten maakt in de beoordeling van asielzoekers: “Het UAF moet eerst maar eens hun gegevens aan ons laten zien. Dat heeft het fonds nog niet gedaan.”

Vluchtelingen die betrokken waren bij oorlogsmisdaden horen een 1F-status te krijgen. Hun moet een verblijfsstatus worden geweigerd. Maar ze kunnen ook niet worden teruggestuurd omdat ze in eigen land groot risico lopen.

    • Petra de Koning
    • Geert van Asbeck