Oorlogskunst opgeëist door erfgenamen

WENEN, 3 okt. Vijf schilderijen van Gustav Klimt en een van Edvard Munch, allen bezit van de Österreichische Galerie in Wenen, worden geclaimd door erfgenamen van de vroegere eigenaars, die de kunstwerken tijdens de Tweede Wereldoorlog kwijtraakten. Het gaat onder andere om het schilderij Adele Bloch-Bauer I ('Gouden Adele'), dat een geschatte waarde heeft van 80 miljoen. Klimt heeft daarop de donkerharige echtgenote van zijn mecenas, de fabrikant Bloch-Bauer, met gouden jurk tegen een gouden achtergrond geportretteerd.

De vijf schilderijen van Klimt worden nu terugeëist door de familie Bloch-Bauer. Adele Bloch-Bauer bepaalde in haar testament dat de doeken, als zij en haar man waren overleden, naar de Österreichische Galerie zouden gaan. Adele overleed in 1925. Haar man Ferdinand kon in 1938 vluchten voor de nazi's, maar moest de doeken toen achterlaten. Hij overleed kort na het einde van de oorlog. De schilderijen waren al in 1941 door de nazi's geconfisqueerd en vervolgens naar de Österreichische Galerie gebracht. Juristen buigen zich nu over de vraag of door deze roof de schenking ongeldig is geworden.

Munchs Zomernacht op het strand, waarvan de waarde wordt geschat op 11 miljoen gulden, wordt geclaimd door de kleindochter van ene Alma Mahler-Werfel

Alma Mahler-Werfel vluchtte in 1938 met haar joodse echtgenoot naar Frankrijk. Haar in Wenen achtergebleven stiefvader verkocht het schilderij in 1942, maar het is onduidelijk of hij wel de rechtmatige eigenaar was. Het is mogelijk dat hij de schilderijen alleen maar in bewaring had.

Na de beslaglegging op twee doeken van Egon Schiele door de New-Yorkse douane in december 1997 wordt de Österreichische Galerie nu voor de tweede keer binnen een jaar met claims van nazaten van verdreven of vermoorde Oostenrijkers geconfronteerd. Het museum is in opdracht van minister Elisabeth Gehrer van Onderwijs en Cultuur nog bezig de rechtmatigheid van zijn gehele bezit te onderzoeken. Hoewel dat onderzoek pas in december afgerond zal worden staat nu al vast dat aan de familie Rothschild tenminste 17 objecten - doeken en reliëfs - terug gegeven zullen worden.

    • Karin Jusek