Noodfonds van 150 miljard tegen crisis; VS-initiatief vandaag op agenda G7

WASHINGTON, 3 OKT. De internationale gemeenschap is bezig een noodfonds van ongeveer 150 miljard dollar op te zetten om de om zich heen grijpende financiële crisis in de wereld te bestrijden. Dit plan wordt vandaag besproken door de ministers van Financiën van de Groep van zeven industrielanden (G7) in Washington.

Het initiatief is afkomstig van de Verenigde Staten. President Clinton sprak gisteren tijdens een persconferentie van een “nieuw mechanisme” in het kader van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Naar verluidt in kringen van de Wereldbank gaat het om een bedrag van in totaal circa 150 miljard dollar.

Clinton sprak van “noodfinanciering” die landen moet helpen “besmetting” door een financiële crisis te voorkomen. Minister van Financiën Rubin zei gisteren in een toelichting dat gedacht moet worden aan een “kredietlijn waarop landen een beroep kunnen doen als ze het nodig hebben”. Volgens hem zijn over het plan “constructieve gesprekken” gevoerd met de partners in de G7. Rubin zei dat dit weekeinde verdere discussies zullen worden gevoerd over “hoe het precies zal werken.” Hij verklaarde ook dat de Wereldbank “een nieuw mechanisme moet krijgen voor noodleningen en uitgaven voor een sociaal vangnet”.

Vandaag komen de ministers van Financiën van de G7 in Washington bijeen en morgen het beleidsbepalende Interim Comité van het IMF. De komende week zijn ministers van Financiën en centrale-bankpresidenten uit de hele wereld in Washington voor de jaarvergadering van IMF en Wereldbank.

Clinton deed ook een beroep op andere donoren, waaronder de Wereldbank, met nieuwe kredietfaciliteiten te komen om landen snel te helpen “hun kwetsbare financiële sector te hervormen en de meest kwetsbare burgers te helpen”.

Het is nog niet duidelijk hoe het bedrag bij elkaar moet worden gebracht. Japan had eerder deze week al 30 miljard dollar in het vooruitzicht gesteld voor de Aziatische crisislanden. Ook werd bekend dat de VS binnen de G22 (G7 plus 15 opkomende economieën) werkt aan een miljardenpakket voor Brazilië. Het ziet er naar uit dat al deze plannen in elkaar worden geschoven.

Clinton kritiseerde opnieuw fel het Congres dat nog steeds weigert de afgesproken Amerikaanse bijdrage van 18 miljard dollar aan het IMF goed te keuren. Hij zei dat hiervoor “geen excuses” zijn. De president wilde gisteren niet van een wereldwijde recessie spreken. “Ongeveer een kwart van de wereld verkeert in een recessie, ongeveer een kwart kent een periode van zeer zwakke groei en de rest van de wereld groeit”, zei hij. Maar de groei kan zich volgens hem alleen voortzetten als “krachtige maatregelen” worden genomen om de landen in problemen te helpen. Clinton zal maandag persoonlijk de bijeenkomst van de G22 bijwonen.

    • Hans Buddingh'
    • Roel Janssen