Nederlander ontraden te reizen naar Joegoslavië

DEN HAAG, 3 OKT. Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt Nederlanders naar Joegoslavië te reizen. Nederlanders die zich daar al bevinden wordt geadviseerd het land te verlaten. Aanleiding is een mogelijke NAVO-actie in de provincie Kosovo, waarvoor Den Haag F-16 gevechtsvliegtuigen ter beschikking heeft gesteld.

In Joegoslavië bevinden zich, voorzover bij Buitenlandse Zaken bekend, ongeveer tachtig Nederlanders. De ambassadestaf blijft vooralsnog op haar post in Belgrado.

Het ministerie heeft zijn zogeheten 'negatief reisadvies' gistermiddag uit doen gaan. Nederland volgt daarmee het voorbeeld van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Washington riep donderdag alle Amerikaanse staatsburgers op Joegoslavië te verlaten omdat de mogelijkheid van NAVO-acties het land, zoals de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat formuleerde, “tot een gevaarlijke plek maakt”.

Minister De Grave en staatssecretaris Van Hoof, beiden van Defensie, hebben een werkbezoek afgezegd aan de Nederlandse eenheden in Bosnië, dat voor volgende week op de agenda stond. Beiden willen op het departement aanwezig zijn wanneer de Veiligheidsraad in de loop van volgende week de situatie in Kosovo opnieuw bespreekt.

Secretaris-generaal Kofi Annan van de VN moet de Veiligheidsraad maandag verslag uitbrengen over de over de mate waarin de Joegoslavische regering gehoor geeft aan een VN-resolutie van vorige week. In die resolutie werd de regering in Belgrado gesommeerd de wapens neer te leggen, de politietroepen uit Kosovo terug te trekken en een dialoog te beginnen met de Albanezen in de provincie. Op basis van dat verslag zal worden besloten of militair zal worden opgetreden.

Minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) zei donderdag al te verwachten dat president Milosevic zich niets zal aantrekken van de resolutie, net zo min als hij acht sloeg op eerdere resoluties waarin de Veiligheidsraad vroeg om beëindiging van het geweld in Kosovo. De enige weg die volgens Van Aartsen dan nog resteert “om een eind te maken aan de beestachtigheden” is een internationale militaire actie.