NAVO klaar voor aanval doelen Servië; Clinton: sterk opstellen

PRISTINA / LONDEN, 3 OKT. De NAVO is klaar voor bombardementen op Servische doelen in Kosovo. Dat heeft de secretaris-generaal van de NAVO, Javier Solana, gisteren tijdens een bezoek aan Armenië gezegd.

De Amerikaanse president, Bill Clinton, zei tegelijk te hopen dat de Joegoslavische president, Slobodan Miloševic, doorkrijgt dat de NAVO bereid is tot militaire interventie tenzij hij een eind maakt aan het geweld tegen etnische Albanezen in Kosovo.

“We moeten ons heel, heel sterk opstellen”, zei Clinton. “We moeten een eind maken aan het geweld, door middel van onderhandelingen een regeling bereiken”, zei hij.

De Amerikaanse minister van Defensie, William Cohen, zei dat als de NAVO inderdaad tot actie overgaat, dat binnen de komende twee weken zal zijn.

De NAVO wacht nog op een verslag over de situatie in de Servische provincie dat de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, waarschijnlijk maandag uitbrengt, aldus Solana. Hij zei dat president Miloševic verplicht is de resolutie van de Veiligheidsraad van vorige week uit te voeren. Hierin wordt gedreigd “met aanvullende maatregelen”, als een wapenstilstand en een dialoog tussen Belgrado en de Albanese meerderheid in Kosovo uitblijven. De Contactgroep voor het vroegere Joegoslavië drong er gisteren bij Miloševic op aan de resolutie volledig uit te voeren. Het geduld van de internationale gemeenschap raakt volgens haar op. De Veiligheidsraad van de VN heeft gisteren in New York fel uitgehaald tegen Belgrado omdat het zijn verplichting jegens het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag niet nakomt. Belgrado moet drie Serviërs die zijn aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden, oppakken en overdragen aan het tribunaal, zo zei de Britse voorzitter van de V-raad, Jeremy Greenstock. Hij reageerde op de toespraak eerder op de dag van de president van het tribunaal, Gabrielle Kirk McDonald. Zij had er bij de Veiligheidsraad op aangedrongen onmiddellijk “effectieve maatregelen te treffen opdat de Federatieve Republiek Joegoslavië haar verplichtingen onder het internationaal recht nakomt”. Het tribunaal klaagt al jaren over de tegenwerking van Belgrado, dat weigert verdachten uit te leveren. Joegoslavië is een vrijhaven voor gezochte oorlogsmisdadigers, zei Kirk McDonald eerder deze maand in Den Haag. (Reuters, AP, AFP)