Meerderheid Nuon in Amerikaans gasbedrijf

Energiebedrijf Nuon heeft voor bijna 10 miljoen gulden zijn belang in het Amerikaanse gasbedrijf North Coast Energy (NCE) van 29 naar 51 procent uitgebreid. Nuon heeft de mogelijkheid de deelneming te vergroten naar 70 procent. Het Arnhemse bedrijf wil met de uitbreiding zijn aanwezigheid op de buitenlandse markt versterken. Nuon zoekt expansie over de grenzen om de winstgevendheid op peil te houden. De liberalisering zal de winst in Nederland onder druk zetten.

NCE is een van de vele kleine gasproducenten in de VS. Het bedrijf beschikt over 1,5 miljard kubieke meter gasreserves. Die hoeveelheid wordt in Nederland tot de hele kleine gasvelden gerekend. Een gemiddeld veld dat de NAM in productie neemt is 5 tot 10 miljard kubieke meter groot.

Nuon wil op de vrije Amerikaanse markt het gas van NCE bij industriële klanten aan de man brengen. Zo kan het nutsbedrijf het spel op de vrije markt leren en de eigen kennis van distributie en verkoop daar te gelde maken.

NCE boekte vorig jaar een winst van 558.000 gulden. Nuon verdiende 185 miljoen gulden. Nuon verwacht dat NCE over twee jaar aan de winst zal bijdragen.