'Lesotho krijgt nieuwe verkiezingen'

JOHANNESBURG, 3 okt. In het Afrikaanse koninkrijk Lesotho, waar wekenlange protesten tegen de omstreden verkiezingen van mei tot een muiterij en gewapend ingrijpen door het buurland Zuid-Afrika hebben geleid, worden binnen 15 tot 18 maanden nieuwe verkiezingen gehouden. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse vice-president, Thabo Mbeki, gisteren meegedeeld. Volgens Mbeki had de regering eerder op de dag een akkoord met de oppositie bereikt. Maar de oppositie sprak kort daarop een dergelijk akkoord tegen. “Nu zijn de onderhandelingen helemaal in een chaos beland”, aldus een woordvoerder van de oppositie. Zuid-Afrika en Botswana stuurden 22 september 1.000 man troepen naar Lesotho om de muiterij de kop in te drukken. Bij gevechten in de hoofdstad Maseru, die voor een groot deel werd verwoest, zijn sindsdien zeker honderd mensen om het leven gekomen. (Reuters)