Gesprekken Lewinsky en Tripp openbaar; Niet veel nieuws

WASHINGTON, 3 OKT. Opnieuw heeft de Commissie van Justitie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gisteren een grote hoeveelheid materiaal openbaar gemaakt over de affaire-Lewinsky. De meer dan 4.600 pagina's bevatten geen grote verrassingen.

Het materiaal is afkomstig uit de aanhangsels bij het rapport dat de onafhankelijke aanklager Kenneth Starr vorige maand over de kwestie uitbracht aan het Congres. In dat rapport betoogt Starr dat president Clinton zich schuldig heeft gemaakt aan misdrijven die impeachment rechtvaardigen.

De nu vrijgegeven documenten bevatten onder andere de transcripties van meer dan 20 uur telefoongesprekken tussen Monica Lewinsky en haar voormalige vriendin Linda Tripp, die Tripp heimelijk op de band opnam. Ook de verhoren voor de grand jury van Clintons vriend en adviseur Vernon Jordan, Clintons secretaresse Betty Currie en Linda Tripp zijn nu openbaar gemaakt.

Het Witte Huis sprak meteen een scherpe veroordeling uit van de openbaarmaking van nog meer materiaal van het onderzoek van Starr naar de verhouding tussen de president en de voormalige stagiaire en de pogingen om die stil te houden. Volgens de man die de president belast heeft met zijn politieke verdediging op Capitol Hill, Gregory Craig, maken de documenten duidelijk dat Starr al het materiaal dat gunstig voor Clinton is uit zijn rapport heeft weggelaten. Ook kondigde hij aan dat het Witte Huis de Commissie van Justitie van het Huis van Afgevaardigden zal vragen de rol te onderzoeken die Linda Tripp in de hele affaire gespeeld heeft.

Tripp blijkt het bureau van de onafhankelijke aanklager op 12 januari, in een anoniem telefoontje, geïnformeerd te hebben over de verhouding tussen de president en Lewinsky. Daarmee zette ze het onderzoek in gang dat naar verwachting zal leiden tot een formeel impeachment-onderzoek. Tripp zou gemotiveerd zijn door angst dat het Witte Huis erop uit was om haar kapot te maken. Lewinsky had Tripp in telefoongesprekken gewaarschuwd: “Ik denk dat je in grote problemen komt. Ze weten dat je twee kinderen hebt, ze weten waar je woont.” Lewinsky bood Tripp een cheque aan ter waarde van haar aandeel in een appartement in Australië, als Tripp tegenover de advocaten van Paula Jones niet de waarheid zou spreken over de verhouding tussen Clinton en Lewinsky.

Uit de telefoongesprekken tussen Tripp en Lewinsky blijkt dat Tripp haar jongere vriendin soms aanzette tot een hardere opstelling tegenover de president. In een gesprek over de pogingen van vrienden van Clinton om voor Lewinsky een baan in New York te vinden, spoort Tripp Lewinsky aan om geen genoegen te nemen met een te lage salarisschaal (“Monica, Monica, ik zou overgeven” als je dat accepteert, zegt ze over een aanbod dat ze gekregen heeft voor een functie bij de Verenigde Naties).

Uit de getuigenis van Currie blijkt dat de president haar wakker belde op de avond dat het nieuws over zijn affaire met Lewinsky op het internet verscheen. Clinton vertelde haar dat er “iets in The Washington Post zou komen” en “dat het niet goed was”, aldus Currie. “Denk je dat je Monica kunt bereiken, en zien wat er aan de hand is?”, zou hij haar hebben gevraagd. Currie belde het nummer van Lewinsky's pieper, maar de voormalige stagiaire belde pas de volgende ochtend terug met de boodschap:“Ik kan niet tegen je praten.”

De politiek en de media in Washington zullen naar verwachting het hele weekeinde nodig hebben om de drie dikke delen met nieuwe informatie door te werken.