Dwangarbeiders eisen vergoeding van Oostenrijk

WENEN, 3 OKT. De Oostenrijkse regering staat onder druk om Poolse dwangarbeiders uit de Tweede Wereldoorlog schadevergoeding te betalen. Volgens Karol Gawlowski, hoofd van de Vereniging voor Polen die hebben geleden onder het Derde Rijk, hebben tussen 1939 en 1945 zo'n 150.000 Polen onder dwang in Oostenrijkse staatsbedrijven gewerkt. In totaal hebben ongeveer 800.000 buitenlandse dwangarbeiders in Oostenrijk gewerkt, vooral uit het concentratiekamp Mauthausen. Gawlowski pleit ervoor dat de Oostenrijkse regering, bedrijven en andere organisaties een fonds opzetten waaruit de nog levende dwangarbeiders (ongeveer 20.000) ieder een bedrag krijgen van ongeveer 35.000 schilling (ca. 6.000 gulden). Veel Oostenrijkse politici steunen het voorstel van Gawlowski. De regering heeft een commissie van juristen en historici ingesteld voor onderzoek naar dwangarbeid in Oostenrijk. (AP)